Напрежението между партньорите даде резултат и в законодателната работа. И

...
Напрежението между партньорите даде резултат и в законодателната работа. И
Коментари Харесай

Искри в енергетиката: ГЕРБ-СДС и ДПС срещу ПП-ДБ за новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Напрежението сред сътрудниците даде резултат и в законодателната работа.
И решението с кого да се договаря за построяването на нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ беше блокирано.

Причината - решение, с което Народно събрание да даде „ зелена светлина “ за започване на договаряния с евентуален строител при построяването на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Партньорите обаче се разминаха - ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаят да се договаря единствено с една компания - южнокорейска.

Строителството на седми блок ще приключи през 2033 година, а проектът е паралелно с него да се построява и осми блок

От ПП-ДБ - упорстват да се приказва с тази компания, само че и с още една - американска. Искрите се разпалиха, когато рано сутринта от ГЕРБ решението да се вземе през днешния ден, само че сътрудниците им гласоподаваха „ въздържал се “.

„ Сега съм отчаян от сътрудниците от ПП-ДБ, тъй като провалят градежа на нуклеарната централа “, сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ В залата се случи нещо нечувано – изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят сега плана за нуклеарна централа поради Свилен Спасов – сътрудника на Държавна сигурност “, разяснява Делян Пеевски, Движение за права и свободи.

Отговорът на ПП-ДБ – не е работа на Народното събрание да взема решение този въпрос. Но в случай че ще го прави, фирмите би трябвало да са две.

Той е вид бункер, а при положение на свръх повреда радиоактивни частици не може да обхванат

„ Не лобираме за никого. Това основава действителна конкуренция сред двете компании, чакаме по този начин да се реализира по-добра цена за бъдещата нова мощ в АЕЦ „ Козлодуй “, счита Радослав Рибарски, ПП-ДБ.

Остра реакция пристигна и от опозицията.

„ Ядрени енергетици ли са тези сътрудници?! Те станаха експерти по атомна физика ли?! Те да вземат решение коя да бъде технологията, кои да са строителите “, съобщи Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия.

За нас развиването на нуклеарната енергетика не е на дневен ред, тук става въпрос за някаква корупционна договорка “, изясни Искра Михайлова от „ Възраждане “.

Две са фирмите, които са декларирали интерес и могат да изпълнят задачата за 7-ми и 8-ми блок, изясни за bTV Свилен Спасов от сдружението „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “. И отхвърли обвиняванията да има лобизъм.

Според него 2033 година е оптимистичен период за довеждане докрай на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “

„ Хюндай “ и „ Бехтел “ сигурно имат и потенциал, и положителни връзки с „ Уестингхаус “, с цел да може България да получи най-новите промени в АP 1000  и да има най-модерни технологии на българска територия “, сподели Свилен Спасов.

А от компанията, която получава утвърждението и на двамата сътрудниците във властта, обявиха в позиция, посредством посолството на Южна Корея у нас, че са единствените, минали първия стадий.

„ Hyundai E&C изрази опасения по отношение на евентуално нечестни дейности от страна на избрани съперници. “

Спорното решение с кого да се договаря ще бъде взето най-вероятно на следващия ден, от пленарната зала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР