Напрежението между Кремъл и наемническата група Вагнер“ се превърна в

...
Напрежението между Кремъл и наемническата група Вагнер“ се превърна в
Коментари Харесай

Гражданската война в Русия: Докато „Вагнер“ напредва към Москва, валят призиви за обединение около Путин

Напрежението сред Кремъл и наемническата група „ Вагнер “ се трансформира в открит въоръжен спор, откакто през вчерашния ден водачът на военната формация Евгений Пригожин упрекна съветската войска, че при въздушна офанзива е унищожила огромен брой негови бойци. Без да дава повече детайлности за обвиняването си, Пригожин се закле да „ спре злото “ на военното управление в Москва и навлезе с бойците си от Украйна в Русия. Тази заран последва, в което той дефинира дейностите на шефа на ЧВК „ Вагнер “ като „ бунт и случка “ и заплаши с брутални и жестоки санкции.

След като ръководителят на „ Вагнер “ разгласи в ранните часове в събота завладяването на „ всички военни обекти “ в южния град Ростов на Дон, частната съветска военна компания е съумяла да поеме контрола на военни обекти и в град Воронеж, намиращ се на към 500 километра от съветската столица Москва. За това заяви Ройтерс, базирайки се на източник от съветските служби за сигурност, приказвал за организацията.

По-рано през днешния ден съветският Национален комитет за битка с тероризма разгласи въвеждане на режим на антитерористична интервенция в Москва, Московска и Воронежка област, напомня ТАСС.

Над 300 километра от автомагистралата " М4 Дон " във Воронежка област са затворени за придвижване , разгласи в канала си в Телеграм регионалният губернатор Александър Гусев, съобщи ТАСС. Той прикани жителите да се въздържат от придвижване както по районните, по този начин и по локалните пътища, съобщи Българска телеграфна агенция.
Свързани

„ Дълго време Русия използваше пропагандата, с цел да прикрие слабостта си и нелепостта на своето държавно управление. А в този момент хаосът е толкоз огромен, че никаква неистина не може да го скрие. И всичко това е един човек, който още веднъж и още веднъж плаши с 1917 година, макар че не е в положение да докара до нищо друго с изключение на до това “.

Това президентът на Украйна Володимир Зеленски в обществената мрежа Туитър.

„ Слабостта на Русия е явна. Слабост в цялостен мащаб. И колкото по-дълго Русия държи войските и наемниците си на наша земя, толкоз повече безпорядък, болежка и проблеми ще си навлече по-късно. Това също е явно. Украйна е в положение да отбрани Европа от разпространяването на съветското зло и безпорядък. Ние резервираме своята резистентност, единение и мощ. Всички наши командири, всички наши бойци знаят какво да вършат. Слава на Украйна! “, написа още той.
Свързани

Смята се, че първият интернационален контакт на Путин от началото на това, което Кремъл назовава опит за прелом против държавното управление, е бил с неговия сътрудник от Беларус Александър Лукашенко. За телефонното позвъняване тази заран заяви беларуската държавна осведомителна организация Белта.
„ Руският президент се обади на президента на Беларус тази заран, с цел да го осведоми за обстановката в Русия “, осведоми Белта, цитирайки пресслужбата на Лукашенко.

По-късно денем Владимир Путин се е обадил също и на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев, стана ясно от канцеларията на казахстанския президент. Кремъл до момента не е загатнал за позвъняването.

Според информацията от Астана президентът Токаев отбелязал, че протичащите събития са вътрешна работа на Русия и декларирал, че основата на сигурността в обществото е поддържането на реда и закона.

„ Президентът Владимир Путин благодари за разбирането на Казахстан за актуалната обстановка в Руската федерация “, се отбелязва в текста.

Анализатори спекулират, че Путин може би се е обърнал към казахстанците за поддръжка, само че такава му е била отказана с обяснението, че казусът е вътрешен въпрос, като президентът Токаев не заречен никаква помощ или поддръжка.

Руската войска организира " бойни " интервенции в събота в региона на Воронеж, граничещ с Украйна и ситуиран на към 500 км южно от Москва, оповестиха локалните управляващи, в разгара на въоръжения протест на паравоенната формация „ Вагнер “.

„ В рамките на антитерористичната интервенция на територията на Воронежска област въоръжените сили на Руската федерация организират нужните оперативни и бойни дейности “, сподели регионалният шеф Александър Гусев в Telegram.

Воронеж е на към половината път сред Москва и град Ростов, където рано в събота Вагнер разгласи първото завладяване на съветска военна инфраструктура и обекти, осведоми Euronews.

Руският опозиционен водач Михаил Ходорковски споделя, че счита, че антивоенните руснаци " би трябвало да поддържат " шефа на „ Вагнер “ Евгений Пригожин.

Пишейки в Туитър на британски, Ходорковски сподели, че „ той не е наш съдружник и тази поддръжка ще бъде доста краткотрайна и условна, само че маршът му е голям удар върху легитимността на Путин и всичко, което разчупва режима, е положително “.

Ръководителят на съветската паравоенна формация " Вагнер " отхвърли обвиняванията на президента Владимир Путин, че предава страната си и назова своите бойци патриоти.

В аудио известие в канала си в Telegram шефът на Вагнер Евгений Пригожин съобщи: „ По отношение на измяната на родината президентът надълбоко се заблуди. Ние сме патриоти на родината си. “

Той сподели, че бойците му няма да се предадат по искане на Путин, защото „ не желаеме страната да живее в корупция, машинация и администрация “.

По-рано денем Путин сподели в телевизионно послание към нацията, че „ всички, които приготвиха протеста, ще понесат неизбежно наказване “. Той сподели, че „ въоръжените сили и другите държавни организации са получили нужните заповеди “.

Междувременно публични лица в цяла Русия се сплотиха зад президента Владимир Путин, като обществено потвърдиха своята честност към Кремъл и приканиха водача на наемниците Евгений Пригожин да отстъпи.

Вячеслав Володин , ръководителят на долната камара на съветския парламент, Държавната дума, сподели, че депутатите „ застават за консолидация на силите “ и поддържат Путин след обръщението му към нацията в събота.

Той добави, че бойците от групата Вагнер на Пригожин „ би трябвало да създадат единствения верен избор: да бъдат с народа си, на страната на закона, да пазят сигурността и бъдещето на родината, да извършват заповедите на главнокомандващия. ”

„ Съветът на Федерацията, Камарата на районите, изцяло поддържа президента, поръчител на Конституцията, и ясното схващане какъв брой значима е в актуалната обстановка виновната и консолидирана позиция на цялото общество, жителите и ръководителите на всички субекти на Федерацията без изключение. Президентът е споделил всичко. Каза го по метод, който не оставя у никого въпроси или подозрения. Той беше изцяло прям и безапелационен “, съобщи ръководителят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко .

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова предизвести, че „ врагът единствено чака междуособици в Русия, само че няма да дочака това да се случи “ :

„ Имаме един главнокомандващ. Не двама, не трима. Един. И той прикани всички да се обединят. Това е най-важното сега. Всеки от нас има лично отношение към всичко. Но има моменти в историята, когато персоналните усеща би трябвало да се оставят настрани за по-късно. “

Рамзан Кадиров
, водачът на Чечения, който в предишното беше на страната на Пригожин в рецензиите си към военното управление, също изрази цялостната си поддръжка за „ всяка дума “ на Путин, съобщи Асошиейтед прес. По думите на Кадиров „ протестът би трябвало да бъде сподавен “.

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил прикани тези, които са подготвени да употребяват оръжие против своите братя, „ да се вразумят “. Той прикани за опазване на единството и застана зад дейностите на Путин, съобщи БГНЕС.

„ Пред лицето на общата опасност би трябвало да запазим единомислието, да преодолеем обидите и персоналните упоритости. Без значение какъв брой мъчно може да бъде това от време на време. Подкрепям напъните на съветския държавен глава, ориентирани към попречване на разтърсванията в нашата страна. Аз самият се апелирам и приканвам всички епископи, духовници, монаси и миряни да се молят на Господ да резервира мира и единството, които са застрашени от апелите за безредици “, съобщи духовният лидер на Русия.

Досега нито един съветски формален представител не се е оповестил в поддръжка на Пригожин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР