Напрежението между България и Северна Македония стигна до САЩ! Македонската

...
Напрежението между България и Северна Македония стигна до САЩ! Македонската
Коментари Харесай

Македонски медии търсят подкрепа от САЩ в спора с България

Напрежението сред България и Северна Македония стигна до Съединени американски щати! Македонската секция на Voice Of America (VOA) зададе въпрос на представител на Държавния департамент по какъв начин би коментирал решението на България да изтегли посланика си от Скопие. А отговорът бе: " Призоваваме България и Северна Македония да деескалират своята изразителност и бързо да разрешат тези двустранни разногласия ". 

„ Бъдещето на Северна Македония е в Европейски Съюз. Съединените щати не престават да поддържат цялостната евроатлантическа интеграция на страната “, се споделя в изказване на Държавния департамент.

България изтегли посланика си Ангел Ангелов предходната седмица след нападението против секретаря на българския културен клуб „ Цар Борис III “ в Охрид с изказванието, че има " сериозна обстановка във връзка с правата на българите в Северна Македония ". 

Тогава министърът на външните работи Буяр Османи съобщи, че отдръпването на българския дипломат е безпочвен, голословен и непоследователен ход.

„ Въпреки че извикването на дипломат за консултация в родината е право на изпращащата страна и постоянна дипломатическа процедура, Министерството на външните работи съжалява за тази стъпка, която смята за неоснователна, неподкрепена с годни причини и непропорционална “, сподели Османи.

В изявление за радио " Свободна Европа " той сподели, че не знае формалната причина за отдръпването на посланика, и че не обмисля евакуиране на македонския дипломат от София, тъй като счита, че разговорът сред двете страни би трябвало да продължи посредством посолствата.

МИА пък заяви през днешния ден, че е получено удостоверение от Министерството на външните работи, че българският дипломат се връща към дипломатическите си отговорности в Скопие.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР