Напрежението ескалира в 6-то столично училище, след като родители сигнализират

...
Напрежението ескалира в 6-то столично училище, след като родители сигнализират
Коментари Харесай

Родители: Децата ни са в опасност, а никой не предприема действия

Напрежението ескалира в 6-то столично учебно заведение , откакто родители алармират за систематичен тормоз от страна на възпитаник със специфични просветителни потребности ( СОП ). Ситуацията доближи сериозна точка, карайки някои родители да обмислят отписване на деца та си от образователното заведение.

Проблемът датира от декември 2022 година, когато въпросното дете се причислява към класа. Оттогава, съгласно изказванията на родители те, образователният развой е доста усложнен, а случаите на физическо и психическо принуждение зачестяват.

Един от засегнатите родители показа пред Нова телевизия: " Всичко стартира през декември 2022 година, когато в 6-о учебно заведение пристигна дете със СОП . След няколко месеца класният началник напусна, тъй като просто не устоя. "

Друг родител описа за сериозен случай, довел до здравна интервенция: " С моето дете бяхме в " Пирогов ", тъй като въпросното момче го е ритнал в корема. Извадили сме експертизи, приложили сме документи пред управлението, само че към този момент институциите не могат да вземат съответни ограничения. "

Тревожно е, че експанзията не се лимитира единствено до съучениците. Според свидетелства на родители , даже учителският състав е бил обект на набези. " Агресия демонстрира даже към учители. Преди време захапа ръката на единия заместник-директор, напряко му откъсна месо и той напусна, " споделя различен родител.

Директорът на учебното заведение, Адриян Николов, отхвърли телевизионно изявление, само че увери, че администрацията работи интензивно за разрешаване на казуса. Миналата година е била образувана междуинституционална работна група с присъединяване на представители от близо 10 разнообразни организации. Обсъжда се опцията за самостоятелна форма на образование, само че за реализирането ѝ е належащо единодушието на родители те на детето със СОП .

От Министерството на образованието и науката ( МОН ) потвърдиха, че първата стъпка в сходни обстановки е основаването на експертна група за оценка на ситуацията. Следващият стадий включва интензивна работа с ученика от страна на психолози и педагогичен съветници.

Случаят повдига значими въпроси по отношение на интеграцията на деца със специфични просветителни потребности в общообразователната система и нуждата от съответни механизми за поддръжка както на тези възпитаници, по този начин и на техните съученици и преподаватели.

Ситуацията в 6-то столично учебно заведение остава напрегната, до момента в който всички заинтригувани страни търсят решение, което да подсигурява сигурността и качественото обучение на всички възпитаници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР