Напрежение в пленарната зала предизвика свиканото за днес заседание на

...
Напрежение в пленарната зала предизвика свиканото за днес заседание на
Коментари Харесай

Напрежение в парламента заради проект за продажба на оборудване за АЕЦ Белене на Украйна

Напрежение в пленарната зала провокира свиканото за през днешния ден съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание, в дневния ред на която е включено проекторешение за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ " Белене ". Заради поредност от поискани процедури и за " изстудяване на пристрастеностите " беше дадена отмора от председателстващият съвещанието заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова.

Вчера депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи са внесли в Народното събрание план на решение по отношение на възлагане на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на съоръжение, предопределено за плана АЕЦ " Белене ".

Свиква се комисия от в този момент за след два часа с извънредно съществени точки, една от които е за продажбата на оборудването на АЕЦ " Белене " на Украйна, разяснява Искра Михайлова от " Възраждане " през днешния ден от парламентарната естрада. Тя изиска ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да изясни какво постанова свикването на " тази незабавна комисия " и в нейния дневен ред да има такава точка.

" Единствената причина, заради която е това бързане, е, тъй като на следващия ден идва украинецът Зеленски ", разяснява сътрудника ѝ Стоян Таслаков. " Не мисля, че откакто даваме няколко транша оръжия, в този момент би трябвало да си продаваме или подаряваме и оборудването за АЕЦ Белене ", добави той.

Вчера пишете проекторешението, през днешния ден желаете да го гледате, разяснява и Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ". Продавате съветските реактори на Украйна, вие подигравате ли се с тези хора, попита той. И там очаквате да отидат съветски инженери да ги инсталират, добави той. Свиленски разяснява, че дори цената е избрана.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изясни за какво цената е такава - тъй като, по думите му, толкоз сме платили. Българска социалистическа партия нищо не са плащали, те единствено поръчват и оставят различен да заплаща сметката, разяснява той.

Идеята била на ГЕРБ, а Политическа партия и Демократична България я подкрепили

Инициативата за плана на решение за продажба на съоръжение за АЕЦ Белене на Украйна е на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ я поддържат, обясниха по-късно народни представители от двете обединения.

" Колегите от " Демократична България " и " Продължаваме Промяната " доста обичат да си присвояват очевидно непознат труд, тъй като видях, че още нощес са се похвалили с една самодейност на ГЕРБ и един план на решение на Народното събрание, което ние през вчерашния ден внесохме ", сподели на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, визирайки известието на депутати от ПП-ДБ за импортирания план.

По думите му няма нито една дума, нито една запетая, която да е препоръчана или поставена от Демократична България и Политическа партия и  " съгласно нас това, че си присвояват тези заслуги, граничи с плагиатство, тъй като аз през вчерашния ден видях спонсорирани реклами в интернет по какъв начин това било тяхно предложение ". Не е тяхно предложение, а напълно на ПГ на ГЕРБ, на което предложение ние ги поканихме да се подпишат, в случай че поддържат тази концепция, и те го направиха, добави Добрев.

По думите му ние централа нямаме, обаче по времето на тройната коалиция сме поръчали съоръжение. Депутатът изясни, че след началото на войната в Украйна, това съоръжение е изгубило своя смисъл, тъй като централа с такова съоръжение може да бъде издигната единствено от руснаците, а имайки поради, че има наказания към Русия, този план няма никакво бъдеще. Това съоръжение не може да бъде употребявано в България, тъй като няма кой да построи централа с съветско съоръжение, разясни Делян Добрев.

Той изясни за какво е допустимо това съоръжение да бъде осъществено в Украйна.

Депутатът сподели, че се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат потребност и те са единственият покупател в света на оборудването, което имаме и не можем да използваме.

Попитан дали има връзка подготвяното посещаване на украинския президент с продажбата да оборудването за АЕЦ Белене, Добрев отговори с: " аз нямам информация за посещаване на Зеленски в България ". Нашето предложение няма връзка с вероятно такова посещаване, в случай че такова ще се състои, добави той.

Христо Иванов от " Продължаваме Промяната - Демократична България " също уточни пред публицисти в Народното събрание, че планът е разработка на ГЕРБ, като ПП-ДБ са били поканили да се причислят и след разискване в група, са го подписали.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР