Напрежение в парламента и в управляващата коалиция в оставка след

...
Напрежение в парламента и в управляващата коалиция в оставка след
Коментари Харесай

Спорове в парламента след изгонването на 70 руски дипломати

Напрежение в Народното събрание и в ръководещата коалиция в оставка след известието, че България гони 70 дипломати и чиновници в задачата на Москва в София. Новината пристигна нощес от премиера Кирил Петков.
Вицепремиерът Корнелия Нинова реагира остро и посочи, че не е била известена авансово за това решение. Ръководството на партията и депутатите се събират през днешния ден на незабавно съвещание.
Изгонването стана и вест номер 1 в коридорите на Народното събрание. Според „ Има подобен народ” концепцията за острата реакция се появила още по време на визитата на премиера Петков в Украйна.
Темата за изгонените съветски дипломати измести разногласията за актуализацията на бюджета в коридорите на Народното събрание през днешния ден. Новината провокира разнопосочни реакции даже в ръководещата коалиция.
Корнелия Нинова още нощес разкри, че в Българска социалистическа партия не са били осведомени в Министерския съвет или на съдружен съвет.
„ По-скоро обезпокоителен сигнал е, че се вземат решения без разискване. И въпреки всичко от кабинет в оставка. Да не се лъжем - противоречиво е до каква степен могат да вземат решения, които касаят връзките с други страни. Тревожно е, че всички разбрахме от медиите”, съобщи Явор Божанков от Българска социалистическа партия.
Лидерът на Българска социалистическа партия събира управителните органи на партията, с цел да решат остават ли част от тройната коалиция въпреки и в оставка. А в коридорите на Народното събрание „ Продължаваме Промяната” признаха, че и те научили от медиите за решението на премиера.
„ Доверявам се, че това е вярното решение. Не знаех за това решение преди да бъде оповестено по медиите. Правителството в оставка има всички пълномощия на постоянно държавно управление. Когато има данни от службите и Министерство на външните работи, че е по-добре да бъдат изгонени, това е по-скоро механически въпрос”, съобщи Димитър Гочев от Политическа партия.
Спор по тематиката се развихри и в пленарната зала. „ Възраждане” нападнаха премиера в оставка.
„ Този път то е взето еднолично от премиера в оставка. Грубо тъпчене на Конституцията, за което той носи персонална отговорност. Ако бяхме правова страна, с настоящ самостоятелен основен прокурор, през днешния ден той щеше да влезе в пълномощията си и да изиска слагането на премиера под запрещение”, съобщи Костадин Костадинов.
„ Тази тирада може би е писана от госпожа Захарова. Не знам”, отговори Настимир Анниев.
„ Решението не е взето еднолично. Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май използването на правилото за пропорция във връзка с състава на дипломатическите задачи. Нещо повече, то е политически подкрепено от „ Демократична България”. Смятаме, че това решение е закъсняло, само че правилно”, съобщи Христо Иванов.
А към този момент някогашните сътрудници във властта „ Има подобен народ” признаха, от кой момент датира концепцията на Кирил Петков.
„ Това е следващо самосиндикално решение на някогашния министър-председател. Когато ходихме с делегация в Украйна, още тогава даде тази концепция на перона на гарата в Полша. Зададохме въпроса какви са основанията. „ Хубаво е да ги махнем на няколко пъти, го натърти”, преразказа Балабанов от Има Такъв Народ.
Освен работата на службите за съветските сътрудници, от ГЕРБ желаеха да ревизират и друго.
„ Трябва да продължат нататък, тъй като се появяват подозрения, че по високите етажи на властта, в кабинета в оставка има хора, които не престават да обслужват съветските стопански ползи и пазят ползите на „ Лукойл”. Днес дизелът по бензиностанциите е 4 лева.”, съобщи Даниел Митов.
От оповестените 70 души 43 са дипломати, останалите са чиновници в консулските служби на Русия у нас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР