Напрежение в НС заради предложението на БСП за съкращаване на

...
Напрежение в НС заради предложението на БСП за съкращаване на
Коментари Харесай

Спорове в НС за сроковете за актуализация на бюджета и за извънредни заседания

Напрежение в Народно събрание поради предлагането на Българска социалистическа партия за редуциране на периодите за оферти сред първо и второ четене за актуализацията на държавния бюджет, както и за изключителни съвещания на 4 септември на Правна комисия и на 7 септември - на Народно събрание.

" След като президентът Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление, поставяме старания да има постоянен кабинет: да има работещ парламент, който да посрещне рецесиите и да стартираме смяната. От обстоятелствата, които виждате - напъните ни не биват оценени съответно от сътрудниците ни. Сложен става диалогът след вчерашната позиция на Демократична България да не дойдат. Днес ще изчакаме срещата с ПГ на Има Такъв Народ. Докато текат тези диалози, разбираме отговорността, която носим за положението на страната. Ето за какво сме загрижени за актуализацията на бюджета. Досега не сме повдигали тематиката за Бюджет 2022, само че и това е значимо. Актуализацията е значима, с цел да преизчислим пенсиите, бюджет за медикаменти, за отбрана на границата. Ние сме рационални. Не можем да държим този мандат безпределно. Ще го задържим в къс период до актуализацията на бюджета. Предлагаме да побързаме с актуализацията на бюджета. С ИБГНИ говорихме за редуциране на периода сред двете четения за оферти. Водени от отговорността, от нас зависи какво ще се случи. Призоваваме за отговорност. Предлагаме Народно събрание да одобри междинното: понижаване на периода до 3 септември на писмени оферти по актуализацията на бюджета. Комисията по бюджет и финанси да организира изключително съвещание на 4 септември - събота, да се организира изключително съвещание на Народно събрание на 7 септември - вторник за второто четене на актуализацията на бюджета. По реакцията ви виждам противоречие. Сега ще излезете с процедурни хватки. За финален път ви призоваваме - проявете разсъдък ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Разбрах, че има проявено схващане за редуциране на периодите. Аз такова схващане не чух и не видях. Приемането на закони на тичешком беше подложено на критика и при предишното Народно събрание, като променяхме законодателството. Президентът сложи като изискване актуализацията на бюджета. То би трябвало да се направи тъкмо, а не да вървим на избори на октомврийската гражданска война ", разяснява Арман Бабикян от ИБГНИ.

" Аз бях на тази среща и получихме единодушие от ИБГНИ. Като няма късмет за държавно управление, за какво този бюджет да се гледа 1 месец ", попита Георги Свиленски.

" Те не схванаха, че това бяха диалози за някакъв кабинет, който беше изгорял. Бюджетът е отговорност на Народно събрание. В комисията декларирахме, че няма да приемем ремонти без точни калкулации. Популистки ремонти няма да приемем. Затова предлагаме в почивните дни да създадем оферти. Явно има телефонни позвънявания, които въздействат ", сподели Мария Капон.

" Господин Бабикян, може би някой е кимнал по време на диалога. Ето по тази причина ние не вървим по тези срещи. Използват третия мандат, като да са се хванали за мачтата за Аврора. Кой ще обработи всички оферти от петък до събота, че да се обсъдят ", разяснява и Борислав Сандов от " Демократична България ".

" От Нинова разбирам, че Българска социалистическа партия не е партия на митинга, което носи облекчение. Добре е телефонните позвънявания от друга постройка да не се трансформират в законодателна самодейност. А президентът може да насрочи изборите тогава, когато желае и това не би трябвало да е за качеството на актуализацията на бюджета. Не се подигравайте с парите на жителите ", добави Бабикян.

" И аз присъствах на тази среща. На този диалог беше артикулирано нуждата от скорошно приемане на бюджета. За мое страдание виждам, че някои сътрудници са настроени ваканционно. Българска социалистическа партия няма да бъде вашият смокинов лист да си вършиме каквото си желаете ", сподели Иван Иванов.

" Всички сме съгласни да се актуализира бюджетът бързо, само че и качествено. Предизборната акция е почнала, само че да не бързаме с оферти от през днешния ден за през вчерашния ден. Всички декларирахме, че ще актуализираме бюджета, само че дано е качествено ", счита Виктория Василева от Има Такъв Народ.

" Ние от ИБГНИ казахме, че бихме подкрепили редуциране на периода, само че през разум не ни е минало, че ще предложите изключителни съвещания. Това ще пресече опцията да се одобри който и да е различен закон - за НСО, за Бюрото за защита. Обричате правосъдната промяна. ИБГНИ няма да бъде смокинов лист ", сподели и Мая Манолова.

" Два месеца бюджета отлежаваше. Хайде да образуваме болшинство и да има държавно управление и ще работим месеци наред. И правосъдната промяна ще правим, и основния прокурор ще сменим. Започнахме да викаме кметовете, ми в случай че желаете и вуйна си да извикаме. Ваканция ще имат други, не вие ", отговори Иван Иванов.

" Имах възприятието, че се намирам на конгрес на Българска комунистическа партия. Госпожа Нинова ни задължи по кое време да работим ", сподели Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

" Решението за привикване на Комисията не е решение на Нинова. И доста по-трудно е било да си пратеник на конгрес на Българска социалистическа партия, в сравнение с депутат на което и да е Народно събрание. Дали няма телефонни позвънявания, които желаят бавенето на приемането на бюджета ", разяснява Георги Свиленски.

" Тук никой за на никое място не бърза. Защото тук никой нищо не устоя. Вашата първа работа тук беше да извършите краткотрайни комисии и да премерите на кой олигархът е огромен ", сподели Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

" В момента говорите цялостни нелепости ", реагира Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

" Бюджетът би трябвало да бъде координиран с министъра на финансите ", счита Любомир Каримански.

" Гласувахме срещу удължение на периода. Вчера излезе информация, че 885 милиона надвишават приходите разноските. Пари има. Да има механически, дано, които би трябвало да се свършат. Ставаме очевидци на полемика с друга цел. Тук приказваме по кое време ще бъдат парламентарните избори. Тя беше импортирана от президента, с цел да се бавят изборите, тъй като не желае 2 в 1. Така ще се окаже парламентарните избори декември. Кой ще прави бюджета за 2022г. Ще има ли държавно управление? И в случай че има позвънявания - кой има изгода от 2 в 1? Иначе смокинови листа, да е толкоз срамна тая работа, че никой да не желае да е смокиново листо? Нека да вкараме тези механически неща, парите ги има и да вървим на избори. Да не се окаже, че няма да има бюджет за 2022г. Радев - той се скатава. Казва: министър-председателят да каже, той споделя: здравният министър да каже. Скатавки! И споделя: дайте да има спор. И споделя: дайте да са изборите след това. Кой има изгода от тая работа? В Америка вършат 5 в 1 избори. Сега започнахме да мислим по какъв начин да актуализираме, че на президента да са му комфортни, тъй като доста се е изнежил. Подкрепете госпожа Нинова, бе госпожо Манолова. Дайте да понижим периода и да вървим на избори. Ще вземе господин Петков да направи партия и след това всички доста ще страдат ", разяснява Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

" За да въведем ред в хаоса. Разбирам, че желаете да сте смокинов лист, господин Биков, само че госпожа Нинова желае на октомврийската гражданска война ", добави Мария Капон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР