Напрежение в Малта след дръзкото убийство на най-известната разследваща журналистка

...
Напрежение в Малта след дръзкото убийство на най-известната разследваща журналистка
Коментари Харесай

Синът на взривената журналистка в Малта обвини премиера

Напрежение в Малта след дръзкото ликвидиране на най-известната проверяваща журналистка там. 53-годишната Дафне Каруана Галиция беше убита с бомба, сложена под колата й. В блога си тя пишеше за корупция във властта. Половин час преди гибелта си Дафне е разгласила пост, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция.

Синът на малтийската журналистка упрекна министър-председателя на страната Джоузеф Мускат, че е забъркан в жестокото ликвидиране. Матю Каруана Галиция, който също е публицист и работи с Панамските досиета, сподели, че майка му е била убита, тъй като си е правила работата и разследвала корупцията, заяви Нова тв. В прочувствен текст във Фейсбук синът упрекна Мускат, че е напълнил кабинета си с мошеници и е основал просвета на безотговорност, трансформирала Малта в „ остров на мафията”.

Майка му беше деец в специалността, която един път описаха като „ дамата Уикилийкс”. Тя използваше известния си блог, с цел да прави поредност от подробни разработки за корупцията във вътрешния кръг на Мускат, някои учредени на изтекли от Панамските досиета документи. Убийството й провокира тъга на целия остров с 430 000 население, а хиляди излязоха на шествие със свещи в нейна памет в столицата Валета.

Мускат от своя страна разказа убийството като " варварско " и даде обещание да изправи виновниците пред правораздаването. Това заричане беше отхвърлено от сина на жертвата, който сподели, че даже един от служителите на реда, включен в следствието на убийството, онлайн изразил насладата си от гибелта на майка му.

Основателят на „ Уикилийкс” Джулиан Асанж дава 20 000 евро премия на всеки, който даде информация за нападението, тъй че виновните за него да бъдат наказани.

Съединени американски щати осъдиха убийството на Дафне Галиция и обявиха, че ФБР е откликнало на настояването на малтийските управляващи да помогне в следствието на бомбения атентат против нея. Говорителката на Държавния департамент съобщи, че Съединени американски щати осъждат " допустимо най-категорично ужасния акт на принуждение, осъществен против " Галиция. Американската страна окачестви убийството като " долно нахлуване " против кореспондент, посветил се на битката с корупцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР