Напрежение, несигурност, висока инфлация. Така може да се опише ситуацията

...
Напрежение, несигурност, висока инфлация. Така може да се опише ситуацията
Коментари Харесай

Накъде отива Великобритания – без кралица и в разгара на икономическа криза?

Напрежение, неустановеност, висока инфлация. Така може да се опише обстановката във Англия. От месеци е в клопката на една от най-тежките стопански и финансови рецесии в историята си, а трябваше да преживее и

Смъртта на кралицата се стовари върху Обединеното кралство, когато то още не се беше отърсило от политическата рецесия, довело до оставката на премиера Борис Джонсън и избирането на Лиз Тръс за негов правоприемник на “Даунинг стрийт ” 10. Елизабет Втора съобщи богу дух единствено два дни, откакто връчи мандата на Тръс за съставянето на новото английско държавно управление.

Няма подозрение, че възкачването на британския престол на Чарлз Трети слага началото на нова епоха за страната, чието начало обаче е белязано от икономическа неустановеност и намаляване на доверието на британците, отбелязва италианското издание “Мъни ”.
Кончината на кралицата забави политическия преход
в страната, защото по време на дългите траурни церемонии, предшестващи погребението й на 19 септември, не се плануват каквито и да било политически изяви. И “Банк ъв Ингланд ” (Bank of England) се вписа уместно в този погребален звук, като отсрочи със седмица съвещанието за паричната си политика и то ще се състои на 22 септември.

Прекъсването на естествената политическа активност пристигна броени дни, откакто Обединеното кралство избра за нов министър председател Лиз Тръс, а назначението й се оказа последният държавнически акт на Елизабет Втора.

Тръс поема поста в извънредно комплициран миг на Острова, наследявайки ръководството на една страна, изправена пред най-лошите стопански вероятности за десетилетия насам, задълбочаваща се икономическа рецесия и по-дълбоко обществено неравноправие.
Мрачен сюжет
Очертаващите се пред британците сюжети са от мрачни по-мрачни, отбелязва италианското издание. Сякаш не бяха задоволителни икономическата и енергийна рецесия, към момента оказващите въздействие последици от Брекзит, промяната на върха на държавното управление, само че към тях се добави и гибелта на кралицата, с цел да подкопае и последния останал детайл на сигурност.

Според юлските прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) растежът на стопанската система през 2023 година година ще е с най-бавен ритъм измежду страните от Г-7. Страховете от криза в Обединеното кралство са повече от реалистични, откакто инфлацията през юли доближи двуцифрено число – 10,1 на 100, а “Голдман сакс ” (Goldman Sachs) предвижда евентуално нарастване даже до 20 на 100.

Макар и оповестените в сряда статистически данни да сочат, че инфлацията леко е забавила ритъм през август до 9,9 на 100 на годишна основа, тя остава на 40-годишен най-много в разгара на рецесията с разноските за живот в страната. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, чакаха ускорение на индикатора до 10,2 на 100. Забавянето на инфлацията се дължи главно на спада на цените на автомобилните горива, прецизира Националната статистическа работа (ONS) в месечния си отчет. Поскъпването на храните обаче, което способства най-вече за покачването на цените през юли, е траяло.

Според разбора на Дерек Томпсън, американски публицист и стопански специалист “през 2007 година Обединеното кралство е било по-богато от Съединени американски щати с БВП (БВП) към 50 000 $ на човек от популацията. Сега 15 години по-късно, съгласно тази статистика,
Англия освен е в застоялост, само че е по-бедна
с една пета по отношение на нивото опреди 15 години. Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е по-близо до 40 000 $. Почти несъмнено нещата ще се влошат в допълнение, преди да тръгнат към усъвършенстване “, твърди той.

Няколко часа преди гибелта на кралицата, Лиз Тръс изложи проектите си за битка с рецесията с цената на живота в страната. Тя показа просторен пакет със тласъци, целящи да подкрепят британците, чиито сметки за сила внезапно скочиха след началото на войната в Украйна.

Финансовото министерство твърди, че пакетът, който ще коства над 100 милиарда лири, ще понижи инфлацията с 4-5 процентни пункта. Икономисти предизвестиха обаче, че този ход може да усложни така и така към този момент извънредно сложната задача на централната банка да удържа рекордните цени, стимулирайки разноските за артикули и заплати.

“Банк ъв Ингланд ” прибегна предишния месец към най-голямото покачване на лихвените проценти от 27 години, увеличавайки главната рента до 1,75 на 100 в опит да понижи инфлацията. Инвеститорите чакат в допълнение нарастване от до 50 базисни пункта на идващото съвещание на финансовата институция. Според някои специалисти обаче централната банка ще бъде принудена да увеличи доста повече и по-бързо лихвите.

Не бива да се не помни и фактът,че Брекзит продължава да оказва въздействие върху държавния бюджет поради логистични проблеми и неналичието на работна ръка заради законодателни промени в условията за влизане на чужденци в страната. На кантара са и връзките с Европейски Съюз поради деликатния въпрос за границата сред Северна Ирландия и Ирландия. Именно Лиз Тръс бе тази, която неведнъж заплашваше да блокира съглашението за свободна търговия с Европейски Съюз.
 Слабата английска лира
Според Кит Джукс, основен пълководец за задграничната валута в “Сосиете женерал ” (Société Générale), на крал Чарлз Трети му е отредено да стане очевидец на срутва в цената на английската валута.

Лирата към този момент пое по низходяща траектория през последните месеци, достигайки 37-годишен най-малко от 1,469 $ на 7 септември.

“Има огромна възможност крал Чарлз Трети да се трансформира в първия английски монарх, който заплаща повече от 1 английска лира за $ или евро, или и двете. Никой от тези два сюжета няма да се случи тази година, само че наклонността към спад на лирата няма да завърши, до момента в който не е налице дълбочинна смяна и на икономическата политика, и на стопанската система като цяло ”, твърди специалистът.

При този сюжет се ускорява
натискът освен върху Лиз Тръс, само че и върху Чарлз Трети.
Двамата нови английски водачи, чиято роля ще бъде да сплотят обществото в интервала на рецесия.

Монархията неизбежно ще се сблъска и с подновяването на рецензиите, че е остаряла и е в тежест на държавните финанси на страна, преживяваща рецесия с цената на живота.

“Крал Чарлз Трети към този момент има проекти – ще ги забележим през идните месеци и сигурно през годините – за ограничение на разноските на кралското семейство ”, сподели пред Си Ен Би Си Андрю Робъртс, историк и професор в “Кингс колидж ” (King’s College) в Лондон.

“Сблъскваме се с всеобща рецесия на цената на живота в Обединеното кралство и това, което хората желаят да видят е, че кралското семейство си дава сметка за това и работи по отговарящ метод ”, съобщи той, добавяйки, че в бъдеще на значими събития може да участват по-малко кралски особи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР