Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага

...
Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага
Коментари Харесай

Либия ни обвини в пиратство заради техен кораб

Напрежение сред България и Либия. Двете страни са на прага на комерсиална морска война. Според изявления арабската страна се е заканила да задържа всеки транспортен съд под български байрак, който влезе в нейните териториални води. У нас по неотложност дойде либийски делегат на договаряния с външното ни министерство. Там беше извикан и шефът на „ Морска администрация ”.

Българска компания твърди, че Либия й дължи пари и задържа техен транспортен съд на бургаското пристанище. На 21 декември частен правосъден реализатор дружно с „ Гранична полиция ” и „ Морска администрация ” смъкват либийския байрак.

„ Фирмата в действителност има вземания от Либия и има документи за това. Тази компания е правоприемник на компания, която е работила още по комунистическо време в Либия ”, изясни в „ Здравей, България ” журналистът Георги Милков.

„ От началото на правосъдната свада частният правосъден има решение на първа инстанция от Бургаския областен съд, на което се базира. Оттам нататък има още решения на още инстанции и в действителност краят на разпрата е на 2 януари, когато излиза решението на Върховен административен съд и то е, че корабът би трябвало да се освободи и да се върне на либийците. Но 28 декември обаче той е отплавал. Моят въпрос е по-скоро към дейностите на българските държавни управляващи, в случай че корабът е арестуван от ноември 2017 година и е ясно, че там текат правосъдни борби ”, сподели журналистът.

Според него този скандал може да се разгорещи още повече. По думите му Либия ще се бори до край и ще отстояват ползите си.

„ Най-сериозният състезател, който още не се е появил, има запаси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове. Това е застрахователят на кораба. Тези хора в един миг ще се появят и тогава се притеснявам, че натискът върху България ще е прекомерно огромен ”, на мнение е Георги Милков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР