Напрежение край морето – заради планове за ново застрояване. Те

...
Напрежение край морето – заради планове за ново застрояване. Те
Коментари Харесай

Напрежение край морето заради планове за ново застрояване

Напрежение край морето – поради проекти за ново застрояване. Те са част от измененията в общия организационен проект на община Царево.
От местността Поляните в Синеморец, изключително при хубаво време, се разкрива една от най-красивите гледки към морето и към устието на река Велека. Опасенията на част от хората тук са, че и на тези поляни е планувано да се строи, предава bTV.
„ Старият проект, който е бил юридически преди нас, е с 40% компактност, ние ще се борим за 20% и ниско строителство”, споделя кметът на село Синеморец Костадин Диков.
В прилежащото село Варвара тематиката е още по-болезнена.
Според природозащитници новите урбанизирани територии ще са по-малко по отношение на остарелия проект, само че и за тях са нужни нови пътища, ток и вода, а те не са планувани в плана за изменение на проекта.
„ За Природен парк „ Странджа” са 800 декара. Въпросът е не че са доста тези 800 дка. Въпросът е къде са. Защото се планува още веднъж урбанизиране на териториите, които са близки до черноморското крайбрежие”, разяснява Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
„ Това е единствено начало на екологичната оценка… Просто би трябвало да има краен силует и един път вечно да стане ясно къде е границата на естествения парк и къде е границата на регулацията”, споделя кметът на община Царево Георги Лапчев.

Докладът е отворен за разискване до 4 май. Няколко дни преди този момент в Синеморец приготвят митинг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР