Напрежение и недоволство съпътстваха извозването на блокираните около 1500 туристи,

...
Напрежение и недоволство съпътстваха извозването на блокираните около 1500 туристи,
Коментари Харесай

Туристи на опожарения Самотраки се разбунтуваха

Напрежение и неодобрение съпътстваха извозването на блокираните към 1500 туристи, измежду които и доста българи, от гръцкия остров Самотраки, оповестиха гръцки медии. Причината бе в неналичието на информация и изясненост по кое време ще има ферибот, с който да могат да изоставен обхванатия от горски пожар остров. Част от туристите, които не са могли да са качат на първия ферибот в сряда, са блокирали за малко кораба на пристанището. " Стана дребен протест ", описаха пострадали. Недоволството ескалира още денем, когато гневни румънски туристи нахлуха в морската администрация на острова поради неналичието на задоволително фериботи за хората.

Българска национална телевизия заяви за сигнали от българи, които не са съумели да вземат билети за корабите за Александруполис, защото към този момент са били разпродадени. По-късно са пристигнали още три ферибота и извозването е почнало да се възстановява. Всички искащи да отпътуват от острова заплащат в брой цената на билета при качване на корабите, с цел да не чакат пред касите. Неудобството е, че с разнообразни кораби пътуват пасажерите и колите им. До четвъртък следобяд към Александруполис бяха извозени към 1100 души от общо към 1500 блокирани на Самотраки, съобщи пред БНР българският общоприет консул в Солун Владимир Писанчев. Той удостовери, че имало напрежението измежду хората, принудени да останат на острова поради неприятно време и механически проблеми, и поради обстоятелството, че на доста от тях са били превозени единствено колите, а те са били оставени на Самотраки, с цел да чакат последващи курсове на фериботите.

„ И аз бях супер изумен, че фериботът, който бяха пратили, нямал избавителни лодки и по тази причина нямал лиценз да транспортира и пасажери поради ограничения за сигурност и по тази причина качват единствено коли. Сега ще се надяваме да си намерим колата здрава на пристанището в Александруполис “, сподели Александър Малюк, един от пострадалите ни сънародници, които бяха блокирани на гръцкия остров в продължение на дни.

Огнеборците в Гърция не престават борбата с многочислените пожари, най-тежко остава ситуацията на остров Евия.

СТИХИЯ

Димният облак от горските пожари в Сибир в този момент обгръща по-голяма повърхност от тази на целия Европейския съюз, съгласно академик от Финландския метеорологичен институт (FMI), заяви Евронюз. Анти Липонен съобщи, че димният облак се простира на повърхност от 7 милиона квадратни километра, до момента в който площта на Европейски Съюз е 4.476 милиона квадратни километра. Според учените димът ще има резултат върху световното стопляне. Константин Фомин, представител на Гринпийс в Русия, удостовери, че от началото на годината пожарът е засегнал 14.9 милиона хектара. Той добави, че на пожара в Сибир в този момент се противодейства единствено на 282 200 хектара, защото най-голямата част от пожарите се случват в отдалечени региони, където управляващите не са задължени да ги гасят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР