Напрегната геополитическа обстановка несъмнено се отразява на редица суровини. Някои

...
Напрегната геополитическа обстановка несъмнено се отразява на редица суровини. Някои
Коментари Харесай

Кой вдига цената на петрола

Напрегната геополитическа конюнктура безспорно се отразява на редица първични материали. Някои от тях обаче са основни за развиването на международната стопанска система, като да вземем за пример „ черното злато”. За пръв път от 4 години насам нефтът от сорта Brent преодоля психическата преграда от 75 USD за барел. Според икономисти това е единствено началото на повишаването.

Най-големият фактор, който въздейства върху цената на петрола, са заканите на Съединени американски щати да се откажат от нуклеарната договорка с Иран, политика, интензивно подкрепяна от Израел. Това обаче значи автоматизирано обновяване на глобите против иранския нефтен бранш. Влияние оказва и обстановката към Саудитска Арабия. Тя към този момент води война в Йемен и е на път да открие втори фронт – Сирия.

Не е за подценяване и фактът, че ислямистите губят нефтените запаси на страната. Именно с помощта на тези запаси те съумяха да упражнят дъмпинг върху пазара на петрол.

С какъв брой ще нарастне барел нефт от сорта Brent? Според икономисти, през лятото може да чакаме един барел да се търгува против 80 USD, а до края на годината цената може да скочи до 90 USD.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР