„Напредват различните етапи. Имаше процедури по обжалване на избран изпълнител,

...
„Напредват различните етапи. Имаше процедури по обжалване на избран изпълнител,
Коментари Харесай

Първа копка на интерконектора България-Сърбия с обещание да е готов до октомври 2023 г.

„ Напредват другите стадии. Имаше процедури по обжалване на определен реализатор, дано мине целият развой задоволително ясно и транспарантно и ще стартира оптимално бързо. Проектът е от съвместен интерес освен за България, само че и за Сърбия. Част от световната карта, обвързвана с диверсификация на Европейския съюз, е доставките на газ. Мисля, че няма причина да се чака закъснение. Факт е, че са изписани датите за които се чака да е ясно напълно работещ планът е ясно показателно, че ще бъде подложен нужният приоритет. Факт, че ще имаме в допълнение достъп до европейския пазар сигурно. Тук може да върви природният газ и в двете направления. От позиция на систематична сигурност е значим план “, съобщи енергийният министър.

Александър Николов подчертава и върху изгодите за потребителите от смяната на газовата карта – с построяването на интерконекторните връзки като тази със Сърбия районът ще разполага с различни източници на природен газ, което улеснява договарянията с евентуалните ни сътрудници. По думите му намаляването на цените и сигурността на доставките са измежду най-важните позитивни резултати от междусистемната съгласуваност в района в дълготраен проект.

Министър Николов посочи също и ролята на природния газ за съкращаване на въглеродните излъчвания в Югоизточна Европа, имайки поради провокациите, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на страните от района.

Газопроводът се възнамерява да бъде с обща дължина към 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км на българска територия.

Планираният потенциал на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 милиарда м3 годишно) с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2,4 милиарда м3/г. в границите на осъществяването на трета фаза на плана от общ интерес за Европейски Съюз „ Рехабилитация, рационализация и уголемение на българската преносна система “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР