Напредва основният ремонт на над 9 км от третокласния път

...
Напредва основният ремонт на над 9 км от третокласния път
Коментари Харесай

Ремонтират част от пътя Гулянци - Долна Митрополия

Напредва главният ремонт на над 9 км от третокласния път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен. Инвестицията е за над 6,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Проектът се финансира по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет.

Началото на сектора, който се ремонтира, стартира в края на село Подем /при км 14+786/. Завършва при кръстовището с републикански път III-3004 за гр. Тръстеник и с. Опанѐц /при км 24+150/. Отсечката минава през село Победа и гр. Долна Митрополия.

Реконструкцията на пътната настилка е приключена, положен е изравнителният асфалтов слой и следва да се постави износващият слой асфалтобетон. В огромната си част реконструкцията е изпълнена по технологията „ студено преработване ", при която слой от пътната настилка се построява посредством преработване на съществуващата. В правата, преминаваща през гр. Долна Митрополия, настилката е положена върху геокомпозитна армираща мрежа за по-голяма издръжливост и резистентност на пътя.

Ремонтирано е мостовото оборудване при 23-ти км над р. Барата, приток на р. Вит. Рехабилитирани са устоите на моста, изпълнена е нова пътна плоча, хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари.

Подобрено e отводняването на целия сектор посредством създаване на окопи и нови водостоци. Изпълняват се спомагателни мероприятия за възстановяване на отводняването на пътния сектор посредством създаване на изпарителни уреди на съществуващите водостоци, на които теренът не разрешава оттичането на водата.

В рехабилитирания сектор следва да бъдат инсталирани нови ограничаващи системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишение сигурността на придвижване от двете страни на пътя ще бъде положена надлъжна релефна шумна маркировка. Ще бъдат инсталирани и слънчеви знаци за премерване на скоростта на придвижване на транспортните средства. Обектът ще бъде приключен до края на юли т.г.

Основният ремонт се извършва от ОБЕДИНЕНИЕ „ ИНФРАСТРОЙ 2019 ", в което вземат участие: „ Гарант-90-Цонев и Сие " ООД и „ Хая-С " ООД. Стойността на контракта е 6 407 433.86 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол реализира „ Пътконсулт 2000 " ЕООД. Договорът им е за 125 280 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Алве Консулт " ЕООД, а договорът е за 16 262.40 лева с Данък добавена стойност.

Общата стойност на плана е 7 821 819,36 лева с Данък добавена стойност. От тях 6 648 546,44 лева с Данък добавена стойност са от Европейския фонд за районно развиване, 1 016 758,32 лева с Данък добавена стойност е национално съфинансиране, а 156 514,60 лева с Данък добавена стойност са от бюджета на АПИ. Целта на плана е развиване на пътната инфраструктура в трансграничния регион посредством възстановяване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в района.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР