Направленията за хоспитализация и епикризите на пациентите, лежали в болница,

...
Направленията за хоспитализация и епикризите на пациентите, лежали в болница,
Коментари Харесай

Направленията за хоспитализация и епикризите стават електронни от 1 август

Направленията за хоспитализация и епикризите на пациентите, лежали в болница, ще станат електронни от 1 август. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова при отчитането на работата по въвеждането на електронното опазване на здравето.

Според управлението на ведомството това ще извади на ярко системата и ще даде опция във всеки миг да се знае в коя болница какъв брой души се лекуват и къде има свободни места за нови пациенти. Така щяло да спре обикалянето на лечебни заведения с кола за спешна помощ при незабавни случаи.

От 1 юни електронни са направленията за експерт и проучвания, издавани от персоналните лекари. Данните за прегледите при тях се подават в Националната здравно-информационна система. В началото на въвеждането на е-направленията, издаването и обработката им бяха блокирани с дни от софтуерен проблем.

" От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат цифровизирани, т.е. направлението за хоспитализация към този момент ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента. Ще бъде ясно в кои болнични структури какъв брой пациента с какви диагнози и по кое време са постъпили и изписани. По този метод ще се прекрати обикалянето на колите за спешна помощ в търсене на свободни болнични кревати ", изясни началникът на кабинета на министъра доцент Васил Пандов, който е и ръководител на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според Сербезова до декември с изключение на електронно направление за хоспитализация би трябвало да е бъде надградено и така наречен пациентско досие, в което да бъдат включени всички прегледи, проучвания и други медицински документи, издадени от началото на годината. Зъболекарите също би трябвало да се включат в електронната здравна система и да се вкарат електронни протоколи за скъпоструващи медикаменти.

" На база постигнатото и идното по повод построяването на осведомителната система ще могат да се правят всевъзможни детайлни разбори, като да вземем за пример кои са най-честите болести в популацията, кои са най-често назначаваните проучвания, най-често съществуващите съпътстващи болести и така нататък ", уточни доцент Пандов. Той сподели, че към този момент е направен план на нормативен акт, с който се регламентират структурата на здравната осведомителна система, равнищата на достъп до данни, методът на идентификация, както и цялата правна рамка на системата.

Данните ѝ досега демонстрират, че са издадени над 1.07 млн. е-направления за проучвания и 588 000 посоки за обзор при експерт. Отчетените е-прегледи са над 3.5 млн. или по над 100 000 дневно.

Най-много посоки за експерт се издават за кардиология, очни заболявания, педиатрия и нефрология. Най-често срещана съществена диагноза е хипертония, демонстрират още данните от системата на е-здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР