„Направили сме своите финансово-счетоводни разчети, необходимите справки и сме готови

...
„Направили сме своите финансово-счетоводни разчети, необходимите справки и сме готови
Коментари Харесай

Земеделският министър: Приготвяме 150 млн. лева за компенсации за селското стопанство заради тока и ковид



„ Направили сме своите финансово-счетоводни планове, нужните информации и сме подготвени с това, което министерството би трябвало да направи за компенсиране на земеделските производители, в частност оранжерийното произвеждане. Мога да уверя земеделските производители, че земеделското министерство поставя всички старания да бъде непокътнат този отрасъл и да бъде техен сътрудник в идващите тежки месеци.” Това съобщи в ефира на Нова Нюз министърът на земеделието доктор Иван Иванов.

„ Секторът на зеленчукопроизводството сега търпи най-сериозни загуби и нашите разбори демонстрират, че точно оранжерийните производители са в най-тежка обстановка, поради на увеличените цени на енергийните ресурси”, акцентира министърът, като посочи че наранени са и тези, които създават разсад за производството на плодове и зеленчуци навън. Той уточни, че по данни на министерството, както и по данни, предоставени от Българска асоциация на оранжерийните производители, в страната има общо 900 ха, засети със зеленчукова продукция, 300 от които се отопляват, като 200 от тях се отопляват на газ. Министърът акцентира, че компенсацията за високата цена на енергийните източници е национална политика. Той посочи, че към днешна дата държавното управление компенсира бизнеса за високата цена на електрическата енергия, само че такава отплата за цената на газа не е подхваната. „ Земеделските производители имат опция да бъдат обезщетени по няколко механизма - единият е по този начин нареченото заплащане де минимис, а другият е нотифицираната държавна помощ, която би трябвало да залегне в държавния бюджет”, уточни министърът. Той посочи, че министерството е планувало планове за подкрепяне за всеки един от секторите, включително за производителите на месо и птици. Министърът разяснява, че ограниченията плануват разнообразни съставни елементи и общата сума, която той ще отстоява, включително за нотифицираната помощ по така наречен коронавирус ограничения, е 150 милиона лв.. По думите му, в тази посока текат диалози с Министерство на финансите, като добави, че мярката де минимис е нотифицирана и може да стартира да се ползва незабавно.

Във връзка с предлагането за понижаване на Данък добавена стойност за питателните артикули от така наречен „ дребна потребителска кошница”, министър Иванов акцентира, че не може да поеме гаранции, доколкото това е част от общата държавна фискална политика, която се утвърждава от Народното събрание. Той акцентира обаче, че като част от Българска социалистическа партия, в чиято предизборна платформа е залегнало това, ще упорства за понижение на 9%. „ Решението би трябвало да се вземе в съдружен формат. Аз ще пазя тази теза, само че крайното решение е на Народното събрание”, уточни той.

„ Крайната ни цел е да запазим едно витално произвеждане, което да може да дава конкурентоспособна и качествена стока на пазара”, заключи министър Иванов в отговор на въпрос за отбрана на правата на българските зеленчукопроизводители от евтиния импорт и за достъп до пазара. Той напомни, че през миналата седмица екипът му е провел редица срещи с представители на разнообразни браншови организации. Министърът уточни, че на срещата с представители на преработвателите и комерсиалните вериги една от тематиките е била разискване на опциите за разширение на представителството на българските артикули в тях. „ Държавата няма огромни механизми да контролира този свободен пазар”, акцентира министърът, като осведоми, че предстоят и обособени срещи с комерсиалните вериги.

„ В момента водим диалози и с Българска банка за развиване “, уточни още министърът. Той посочи, че Гаранционният фонд към ББР служи като кредитен инструмент за гаранции при потребление на заеми от страна на земеделските производители. Министър Иванов уточни още, че ДФЗ работи с Фонда на фондовете и там има запас от 20 милиона евро, който може да бъде употребен като финансов инструмент. Земеделският министър осведоми, че му предстоят диалози за договаряне на опция и разработване на механизми, с които сензитивните браншове да употребяват такива средства.

Във връзка със стартиралите инспекции в Напоителни системи и осъществените кадрови промени, министър Иванов уточни, че резултатите от анализите и инспекциите са посочили несъблюдение на договорни отговорности за осъществяване на поправки и поддръжка на уреди, липса на средства, липса на реакция при наводнения, а също и прекачване на задължения за поправки на язовири, благосъстоятелност на министерството към държавната консолидационна компания. Министърът напомни, че още при започване на мандата си е посетил язовира до Садово и че е изработен одит на поддържането на дигите. Той изрази подготвеност да се работи в къси периоди с новото управление за справедлив разбор на положението и реализиране на по-добри резултати в стопанисването на оборудванията.

Министър Иванов уточни, че са извършени и четири срещи с шефовете на държавните горски предприятия и до края на януари, началото на февруари, се търси метод да се възстановява цената на дървата за битово ползване. Той осведоми още, че се следи и износът на необработена дървесина към трети страни, като по направените разбори той е бил към 43 х. куб. м. през предходната година. „ Поели сме ангажимент най-късно до края на януари, началото на февруари, да се откри механизъм да се насити пазара с дървесина за битово ползване и надлежно да се върнат цените покрай там, където бяха предишното лято”, увери министър Иванов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР