Направихме прогнозни бюджети за това какви инвестиции са необходими за

...
Направихме прогнозни бюджети за това какви инвестиции са необходими за
Коментари Харесай

До 1.3 млрд. лева ще трябват, за да стане БДЖ модерен превозвач


Направихме планирани бюджети за това какви вложения са нужни за цялостното софтуерно обновяване на железницата. Сумите са големи – става въпрос за инвестиция сред 800 млн. и 1,3 милиарда лв.. Това съобщи изпълнителният шеф на "Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров, на брифинг за показване на план за поръчка на нови мотрисни влакове, съобщи "Фокус ". Той изясни, че поради този план е квалифициран специфичен отчет, създаден от 3 университета – УНСС, Технически университет и Висшето транспортно учебно заведение, дружно с специалисти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на превоза. "Този документ е огледал всички вероятни страни на това по какъв начин би трябвало да наподобява в идващите години влаковият парк на БДЖ, какви би трябвало да му бъдат общите механически параметри, какъв пътникопоток може да завоюва БДЖ, откакто усъвършенства конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт би трябвало да предложи на клиентите си. На тази основа сътрудниците от "Пътнически превози” са подготвени да започват социална поръчка за доставка на нови мотрисни влакове”, изясни Владимиров.

По думите му условно инвестицията в софтуерното обновяване на железницата ще бъде разграничена на два стадия. "През първият се планува да бъдат закупени 41 мотрисни влака, а през вторият – 44. Минималната сума, нужна на "Пътнически транспорти, с цел да може да осъществя първият стадий, е 380 млн. лева”, добави Владимиров. И акцентира, че след стартирането на процедурата се чака първите нови влакове да се движат по релсите на България в края на мандата на актуалното държавно управление.

"По-нататък е належащо да се вземат решения на държавно равнище, с цел да бъдат обезпечени средства и за втория етап”, разяснява изпълнителният шеф на сдружението. "Второто значимо нещо, е че БДЖ върви решително по пътя към изчистване на задълженията, едно извънредно тежко задължение за железницата. Към днешна дата са извадени повече от 600 млн. лв. за обслужване на тези задължения и всички спомагателни разноски, свързани с тях”, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР