Направете лек разрез в тези кроасани, сложете крем или шоколад,

...
Направете лек разрез в тези кроасани, сложете крем или шоколад,
Коментари Харесай

Най-вкусните домашни кроасани

Направете лек прорез в тези кроасани, сложете крем или шоколад, а за какво не парче сирене и пушена риба...Размечтахме се.
Необходими артикули:
брашно - 250 г
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
квас - 3 г суха
прясно мляко - 150 мл на стайна температура
масло - 150 г

жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 2 с.л.
Начин на подготвяне:
1. Първо се стартира от маслото, което се нарязва на дълги правоъгълни части, слага в огромен лист хартия за печене по средата и се прегъват краищата на хартията като бизнес писмо. Начуква се с точилката, по този начин се да се смачка и след това стартира да се разточва през хартията с размер 16х16 см. Оставя се в ледник с цел да се стегне.
2. Сухата квас се разтваря в малко прясно мляко с половин лъжичка захар, с цел да шупне.
3. Работи се с миксер. Пресява се брашното в купата на миксера, прибавя се солта, захарта и на тънка струйка се прибавя прясното мляко. Разбърква се на междинна степен на миксера. Оформя се хубава топка тесто, което се трансферира върху леко набрашнен плот и се доомесва за не повече от 1-2 минути на ръка, до момента в който стане меко и еластично.
Прехвърля се в намаслена купа, завива се с фолио и се оставя да втаса и да удвои размера си. След като е удвоило размера си се премесва още веднъж за малко, увива се с фолио и се оставя в ледник най-малко за 1 час. Важното е и двата продукта, маслото и тестото да са с идентична температура когато ще стартират да се работят.
Охладеното тесто се слага на леко набрашнен плот и с точилка се разточва, като му се придава форма на кръст, т.е. с точилката се разточват и четирите му краища, а по средата се поставя квадратът студено масло. Краищата на тестото се загъват поредно един върху различен, тъй че да се образува шаблон. Излишното брашно се почиства с четка.
Внимателно и без непотребен напън калъпът се разточва на правоъгълник, чиято дължина би трябвало да бъде три пъти повече от ширината, а придвижванията на разточване са единствено напред и обратно, това е едно от изискванията да имате хубави кроасани. Оформеният дълъг правоъгълник се сгъва на три като писмо или като книга, като се оставя малко място по средата, с цел да може там да се прегъне тестото. С това се брои първото разточване на тестото за кроасани. Завива се във фолио и се оставя в ледник за към 30-40 минути, с цел да може добре да бъде охладено при повторното разточване.
Второ разточване на тестото: първо се освобождава от фолиото и върху набрашнен плот се слага тестото, само че тъй че сгънатите краища да са фронтално към вас и се стартира още веднъж разточване единствено в една посока, напред и обратно, и още веднъж да бъде по-дълго към три пъти повече от калъпа. Прехвърля се като книга и се завива във фолио и се държи в ледник още веднъж за 30-40 минути. Процедурата на този тип разточване се повтаря още четири пъти, с което на финала има общо шест разточвания.
Важно! Ако в един миг на разточването стартира да се къса тестото или да залепва по плота, или по точилката, с която се работи значи, че незабавно би трябвало да се върне в хладилника и да се изчака да се стегне задоволително и тогава да се работи още веднъж. След последното разточване, т.е. шестото, тесто се оформя на шаблон и се оставя в ледник за 30-40 минути.
Кроасаните се оформят, като тестото се слага още веднъж върху набрашнен плот и още веднъж фронтално към Вас се разточва с дебелина към 5 мм, като още веднъж придвижванията на точилката са единствено напред и обратно. Може дължината му да доближи до 1 м. Изрязват се триъгълници с основа 10 см, а страните към 15 см. Всеки триъгълник се изтегля с ръце, издърпва се, в основата на необятната част се прерязва с ножче към 2 см, с цел да може по-лесно и хубаво да се навие на кроасан, а и оказва помощ за по-доброто им изпичане. Подреждат се върху хартия за печене с разстояние сред тях и се оставят да втасат за към 40-50 минути. Мажат се с яйце и прясното мляко и се пекат на 200 градуса за към 20-25 минути.
Забележка: Маслената плочка би трябвало да е с размери 16х16 или 18х18 см. При разточване тестото стига до 65 см в дължина и широчина към 44 см, а след всяко последващо разточване стига и до 112 см на към 44 см широчина.
Поставят се в загрята фурна на 220 градуса, а след това се изпичат на 200 градуса до 180 градуса. Режат се на триъгълници с нож за пици. За да не се обърква разточването, постоянно би трябвало да се записва кое е по ред. И най-важното е, че тестото постоянно би трябвало да е задоволително студено при работа.

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР