Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го

...
Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го
Коментари Харесай

Зарков призова НС да приеме закона за разследване на главния прокурор: Направете и невъзможното

" Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, само че го приемете! ". С този апел се обърна към депутатите служебният министър на правораздаването Крум Зарков във връзка законопроекта, който основава механизъм за следствие на основния прокурор. Законопроектът е изключително значим, акцентира Зарков в утринния блок на bTV.

Според него има доста дребна софтуерна опция той да бъде признат до края на мандата на 48-ото Народно заседание. За задачата през днешния ден правната комисия би трябвало да се събере и да приготви общия законопроект за разглеждане в пленарна зала на изключителното съвещание, планувано за вторник, изясни правосъдният министър.

Законопроектът, обвързван с механизма за следствие на основния прокурор, не бе прегледан от депутатите предходната седмица, напомня Българска телеграфна агенция.

Народните представители два дни поред гледаха общо пет законопроекта, свързани с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Четири от тях бяха признати в петък, а петият - отритнат. Отхвърлен бе законопроект, импортиран от Надежда Йорданова от " Демократична България ", в който се предлага делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Има и различен законопроект, квалифициран и импортиран от Министерския съвет, обвързван съответно с механизма за следствие на основния прокурор. Според Крум Зарков този закон е извънредно значим за приемането ни в Шенген и всеки изгубен ден е изгубено време и нерви за българските жители.

Всички се кълнат, че желаят да го одобряват, само че не го одобряват. Никога не е било въпрос на време, постоянно е било въпрос на воля и предпочитание, сподели още министърът. Този закон е импортиран на 30 декември предходната година. Ако през днешния ден правната комисия не се събере най-малко да оформи законопроекта и на следващия ден той да влезе за общо разглеждане, мисля че няма късмет, добави Зарков.

Той не скри, че е отчаян, че въпросният законопроект не е признат към момента. И добави, че това би трябвало да е една от първите задания на идващото Народно заседание, в случай че това не събере воля да го направи до края на седмицата.

Президентът Румен Радев разгласи, че ще разпусне Народното събрание на 3 февруари и ще насрочи предварителни парламентарни избори на 2 април.

Законопроектът не е импровизация, изясни министър Зарков. Текстовете са създадени от държавното управление на Кирил Петков, пратени са на Венецианската комисия, върнати са назад и е работено върху техните забележки, сподели още той.

Зарков разяснява и острата си реакция във Facebook отпреди няколко дни, в която той споделя: " Милиони българи не престават да са заложници на " гениалните трикове " на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога? ". Министърът изясни, че продължава да счита, че има едно безусловно несериозно отношение към един доста сериозен закон.

На въпрос дали ще е длъжностен министър и в идващия длъжностен кабинет, Крум Зарков съобщи, че отговор може да даде само президентът. Всичките ми сътрудници са съсредоточени до последния ден на този мандат да си правят работата, която по никакъв начин не е лека, добави министърът на правораздаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР