Напоследък все по-често в публични изяви ръководството на спортното министерство

...
Напоследък все по-често в публични изяви ръководството на спортното министерство
Коментари Харесай

България тръгва към Париж 2024 с едва 8 медала за 3 г.

Напоследък все по-често в обществени изяви управлението на спортното министерство в лицето на министър Димитър Илиев и заместничката му проф. Даниела Дашева приказва оптимистично за идните олимпийски игри в Париж 2024. Пресмятат се извоюваните досега квоти (те са 19 за 21 спортисти), предвижда се какъв брой ще са общо (ММС приказва за 35-40), изреждат се дисциплини, в които сякаш имаме шансове за медали.

И евентуално с наближаването на игрите това говорене ще зачестява. А истината е, че съображение за оптимизъм няма за българското показване в Париж 2024. Просто тъй като множеството от триумфите на нашите състезатели в приключващия олимпийски цикъл са на " по-долните етажи " в елитния спорт, написа СЕГА. 

Да, българските спортисти печелят медали на европейски шампионати или от шампионати за Световни купи, само че това не е действително мерило за тяхната конкурентоспособност на най-големия състезателен конгрес. За такова може да се одобри международното състезание, където по принцип си дават среща най-хубавите състезатели от целия свят, както е на олимпийските игри.

А от Токио 2020 насам България има всичко на всичко 8 медала от шампионати на планетата, извоювани в пет типа спорт от програмата на Париж 2024 (виж таблицата).

Титлите са единствено две: на щангиста Карлос Насар от световното през есента на 2021 година (малко след Токио 2020) и на ансамбъла по художествена гимнастика в многобоя от шампионата на планетата в София 2022.

В добавка са двата сребърни медала на борците Едмонд Назарян и Кирил Милов от 2022 година, плюс бронзовите Стилияна Николова (худ. гимнастика от 2022 г.), Семьон Новиков (борба, 2023), Йоана Илиева (фехтовка, 2023) и Светлана Станева (бокс, 2023).

И... това е!

Всички останали оценки за България от международни шампионати са или в неолимпийски спортове, или в неолимпийските категории на бокс, битка и щанги, или единствено в обособени извършения (щанги) и съчетания (художествена гимнастика), каквито не се зачитат на олимпиади. 

На процедура няма и на какво повече да разчитаме, тъй като международните шампионати в олимпийските спортове завършиха (едно от редките изключения е това по джудо, което ще е в Абу Даби от 19 май)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР