Напоследък във фейсбук пространството зачестиха публикации със снимки на потребители,

...
Напоследък във фейсбук пространството зачестиха публикации със снимки на потребители,
Коментари Харесай

Внимавайте с приложенията със снимки във Фейсбук!

Напоследък във фейсбук пространството зачестиха изявления със фотоси на консуматори, основани от приложение, ползващо профилната им фотография с тяхно единодушие. Колажите са занимателни и по тази причина печелят известност. На тях потребителите са в доста разнообразни облици от разнообразни столетия. Със съответните костюми, атрибути и декор, съответстващи на определената категория. Силно подмладени са, чертите им са едвам разпознаваеми, само че пък е забавно и фотосите валят една след друга. Основателят на Интернет-общество Вени Марковски напомня, че ФБ-потребителите най-лесно стават жертва на недобронамерени компании (и хора, несъмнено!) точно в Интернет. 
Писал съм неведнъж по тематиката, само че за съответния проблем, обвързван с приложението Mypuzzles, употребявано всеобщо от българските ми другари, вижте какво написа в уеб страницата на производителите:„ Лична информация като вашето име и профилна фотография НИКОГА не се съхранява или кешира, а се употребява за основаване на персонализирано потребителско преживяване, в това число персонализирани изображения за шерване. Данните за играта, свързани с държанието ви в нашите Услуги, НИКОГА не се съхраняват или кешират, а се употребяват за познание за равнището, до което сте стигнали. “
Това не споделя нищо, тъй като не изброява изчерпателно каква персонална информация събира приложението, а единствено, че името и фотографията не се били съхранявали или кеширали. 


Защо това е рисково?

Ето още от информацията на уеб страницата на производителя: „ Нашите Услуги може да демонстрират реклами от компании, разнообразни от FOXJOY, които може да се свързват с техни лични уеб страници, онлайн услуги или мобилни приложения. FOXJOY не носи отговорност за практиките за дискретност или наличието на тези реклами. Ако имате въпроси за това по какъв начин тези услуги употребяват вашата информация, апелирам, прегледайте техните правила и се свържете непосредствено с тях. “
Това значи, че всеки, употребявал приложенията им, няма никакъв късмет да знае какво се случва с персоналната му информация. 
Но оставете тези „ дреболии “... В уеб страницата им няма никаква информация за това кой стои зад тази компания. Няма адрес, няма данни за това в коя страна се намират и под чие законодателство попадат. Едно е, в случай че се намират в Съединени американски щати, друго – в Европейски Съюз, трето – в Русия, а четвърто и пето, в случай че са в някоя страна, в която въобще никой не се интересува от опазването на персоналните данни на потребителите. 
Проверка на домейна демонстрира, че всички данни за това кой го е записал, са скрити от елементарните консуматори. Макар в страницата им, от която цитирах текста нагоре, да написа, че се споделят Foxjoy Inc, на основната страница на уеб страницата им в горния ляв ъгъл написа Foxjoy Limited. С две думи: доста подозрително.
Предупреждавам всички: не ставайте жертва на сходни приложения. Не се подвеждайте да видите по какъв начин бихте изглеждали, в случай че някакъв програмен продукт обработва фотографията ви. Веднъж даден достъп на някакво приложение до профила ви, в никакъв случай не можете да сте сигурни какво тъкмо ще вземе, само че би трябвало да сте наясно, че информацията ще бъде употребена по метод, който няма да ви се хареса. 
Днес може да ви се коства, че персоналните ви данни не са кой знае какъв брой скъпи. Мнозина хора са жертва на правилото „ нямам какво да укривам, тъй като не върша нищо неприятно “ – той е остарял, само че доста погрешно се интерпретира в Интернет. Често хората не схващат, че даже да няма какво да крият, има способи изцяло тривиална информация да бъде употребена против тях.
Уважаеми другари, колкото по-рано се замислите за запазване на персоналните ви данни, толкоз по-добре – и за вас, и за децата ви. Не просто да си мислите, само че и да действате, когато видите, че някой желае достъп до тези данни. Да действате с мисъл не за днешния ден, а за утрешния, за това какво ще научат за вас самите хората и машините, на които сте дали непрекъснат достъп до персоналните си данни.
В съответния случай доверчивите Фейсбук-потребители споделят персоналните си данни с уеб уебсайт, който не споделя нищо персонално за себе си – нито къде се намира географски, нито кои са хората зад него. Вероятно всеки един от вас би скочил „ на нож “, в случай че разберете, че споделяте персоналните си данни със съседа от входа, само че в случай че е с приложение, за което нищо не знаете – няма проблем!?


Не ставайте лесна жертва

В своя предходна обява в блога си по тематиката с заплахите от десетките приложения, на които непринудено даваме достъп до персоналната информация, Марковски напомня, да не ставаме тяхна жертва (или най-малко лесна жертва). „ Не си мислите, че някакво приложение ще може да ви предсказа къде ще пътувате или да ви каже на коя холивудска звезда наподобявате. Нещо повече – с изключение на, че давате достъп до персоналната си информация, като употребявате сходни приложения, вие жертвате и персоналния живот на всичките си Фейсбук-приятели и познати “. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР