Напоследък се появи странна идея, дори сред хората, които свикнаха

...
Напоследък се появи странна идея, дори сред хората, които свикнаха
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако артистите, които съдят ИИ компаниите за авторски права, спечелят делата си

Напоследък се появи странна концепция, даже измежду хората, които привикнаха да признават, че авторското право овластява единствено най-големите. А точно, че в света на ИИ би трябвало да използваме авторското като инструмент, с цел да накараме фирмите за ИИ да заплащат за материал, върху който упражняват продуктите си. 

Има и съперници на този метод

Защото считат, че авторското право като инструмент е рисковано. От позиция на това, че може да се употребява за заличаване на действително значими, потребни и безвредни системи. 

Факт е обаче, че междинния човек поддържа тези дейности

Новините за правосъдни каузи са посрещани задушевно от обществеността. Но въпреки всичко без доста да мислим по въпроса какво в действителност ще се случи, в случай че тези каузи за авторско право бъдат изгубени от ИИ фирмите. 

Можем да си създадем някаква прогноза, защото законите за авторско право съществуват от десетилетия. Така както и интернет. Ключов миг е, че до в този момент тези закони не са били в максимален интерес на създателите. А на техните по този начин наречени пазачи. Това са медиатори, които постоянно подценяват ползите на създателите. 

Говорим за телевизионни студиа, кино студиа, издатели на книги, издатели на музика.

Те се възползват от закона, който е най-мощен като оръжие, когато се употребява от няколко огромни субекта. Те работят като централизирани структури за авторско право. Опитват се с размера си да принудят други субекти да заплащат. 

Музикалната промишленост работи по този метод от години

След години на битка с интернет музиката, най-сетне се стигна до обстановка, в която има дребен брой онлайн музикални услуги – Spotify, Apple, YouTube и така нататък Те подписват големи покупко-продажби с гигантските пазачи от другата страна (записващите компании, организациите за права за осъществяване, сдруженията за събиране), до момента в който действителните основатели получават стотинки.

И образованието на изкуствения разсъдък е идеална жертва, която да падне в клопката на лицензирането

Ще се появят малко, само че огромни великански структури, с които фирмите ще би трябвало да договарят. Или пък напряко да платят някаква закрепена сума за лиценз. В следствие обаче събраната сума пари, която няма да е дребна, ще бъде изяждана от разноски за администрация. Действителните носители на правата ще си разделят трохите. 

Ако вземем поради голямото количество информация и типичната ѝ структура…

Цената, която фирмите ще би трябвало да заплатят, ще е голяма. Просто, тъй като броят е голям, даже единичната цена да е ниска. Това ще наложи още една преграда, тъй като единствено компании над избран размер ще могат да си го разрешат. 

Така че крайният резултат от тези правосъдни каузи, или законови ограничения с сходна функционалност, е явен

Много забавни, само че дребни компании, както и моделите с отворен код, ще останат прецакани. А в това време носителите на правата върху информацията ще получат доста ниско възнаграждение, напряко подпомагайки колосите да си създадат монопол. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР