Напоследък се наблюдава плашеща тенденция: кръстове върху храмове, корони и

...
Напоследък се наблюдава плашеща тенденция: кръстове върху храмове, корони и
Коментари Харесай

Християнските символи са масово изтривани и скривани в Русия

Напоследък се следи плашеща наклонност: кръстове върху храмове, корони и скиптри се отстраняват от логото на рекламните акции и даже от хералдическите знаци. Те са сменени от толерантни, безсмислени ромбове и гевреци. Сякаш дизайнерите и техните клиенти вземат участие във флашмоб срещу Бога. Разровихме се в обстановката на необичайно „ рухване на кръста “, което от ден на ден наподобява на планувана акция.

Жителите на Русия започнаха да виждат, че кръстовете са „ отфотошопирани “ върху голям брой образни знаци. Те даже съумяха да отстранен разпятието от билборда, на който популяризираха договорната работа.

Шедьовър на дървената архитектура, църквата " Свети Николай Чудотворец " в Согиници, учредена през 17 век, се издига без кръстове на знамето. Лозунгът наподобява саркастичен: „ Родината, която пазиме “. Оказва се, че момчетата се бият до гибел за родината си с църкви без кръстове.

" И тук бяха изрязани кръстове от афиш, призоваващ за встъпване в редиците на съветските въоръжени сили. Някой си намерения, че мястото им не е тук. И това макар обстоятелството, че по-голямата част от бойците на фронта са руснаци.

Дори същата фронтова група " Ахмат " в по-голямата си част се състои от руснаци. Но някой си намерения, че всички те ще „ се обидят “, най-важното е да не наскърбяваме тези, които не схващат и са ядосани за християнското разпятие ", написа военният сътрудник Юрий Котенок.

Подобна е обстановката и на интернационалното летище Шереметиево. А.С. Пушкин. На една стена има голям стенна живопис с профила на поета на фона на няколко църкви, а вместо кръстове има няколко понички.

Подобна обстановка се следи и в рекламния клип на самолетна компания Победа. Изображението на короната на гърдите на Петър Велики и Исакиевския събор се появяват без разпятия.

А в формалната визуализация на годишното съревнование по професионални умения вместо кръстове църквите са покрити с нещо като антени.

Самото съревнование е прелестно и доста настоящо през днешния ден. Но дизайнерите с плакатите ни подведоха. Вероятно са създали това, с цел да не обидят „ скъпите задгранични майстори “, от които всяка година има от ден на ден в Русия.

Двуглав орел също без кръстове

Всичко обаче се оказва още по-сложно. В края на краищата, коства ли си да упрекваме частни магазини, чиито дизайнери ретушират разпятия, в случай че кръстовете даже са отстранени от герба на страната?

Оказва се, че още през 2017 година Русия утвърди формалния дигитален герб за държавните уеб сайтове - двуглав орел с ромбове вместо кръстове.

Когато започнаха да разискват тази тематика в интернет и, меко казано, да не са съгласни с деконструкцията на формалните знаци на страната, един от създателите на оформлението, дизайнерът Сергей Шапиро, се оплака, че „ мъжете имат менопауза “ и той, не се наскърбява. Той изясни дизайнерското си решение в своя телеграм канал.

" Много трябваше да се почисти, опрости и така нататък И също по този начин е естествено, че ромбовете в короните бяха направени под формата на ромби - форми с компактен заряд, тъй че с подобен дребен размер да наподобяват на кръст, защото кръстът пасва тъкмо във формата на ромба ", сподели той.

" Кръстът обаче, сходно на доста други елементи на герба, би основал образен звук при подобен размер ", изясни Сергей Шапиро.

Можете доста добре да видите работата на Шапиро на уеб страницата на Федералната организация по националните въпроси. Там гербът е огромен, видим, с огромни изпъкнали диаманти.

Агенцията, която създава адаптационни курсове за мигранти, не се свени: на герба ясно се виждат освен прословутите геометрични фигури, само че има и друга странна детайлност. По някаква причина конникът – св. Георги Победоносец – пронизва не змията, а... Русия.

За да бъдем почтени, означаваме, че не всички отдели в Русия са минали към дигитален герб и употребяват старомодния двуглав орел с кръстове.

Без кръст, само че с полумесец

Решението да се отстрани разпятието от изображението на църквата Въведение Господне на банкнотата от 1000 рубли най-вероятно е просто неточност. Но това провокира доста шумна реакция в православното общество. Хората съзряха в това злобен предумисъл, тъй като кулата Сююмбике на същата банкнота е изобразена с полумесец.

" Ако „ кръстът може да наскърбява “, тогава за какво полумесецът не наскърбява никого? И това в страна, в която конниците, пристигнали под полумесеца, прогониха милиони руснаци в иго в Турция и Западна Европа ", отбелязва публицистът Егор Холмогоров.

" Ако играем на засегнатост, тогава дано бъдем афектирани всички, поредно. След като " може да се обидите " от кръста на знаците и на банкнотата, това значи, че полумесецът ще ме обиди, без значение къде го видя ", съобщи той.

Писателят Николай Стариков също „ пое щафетата “:

" Централната банка, несъмнено, е неповторима организация. Независима освен от страната, само че и от облаги за страната. Дори дизайнът на нова банкнота не може да бъде изработен без да провокира социална изненада и отвращение. Или всичко това не е съвпадане? "

Официалното пояснение единствено наля масло в огъня. Казват, че на новата банкнота въобще не е изобразен храм, а музей на историята на държавността на татарския народ и Република Татарстан.

Но от кое място неспециалист и не гражданин на Казан да разбере, че на банкнотата е изобразен музей, който въпреки и да наподобява на черква, не е черква?

Председателят на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и медиите Владимир Легойда деликатно означи, че концепцията да се избере тъкмо това изображение не е най-правилната.

" Смятам, че би трябвало да се подхожда по-внимателно към избора на изображения върху банкнотите. За да не се основава напрежение там, където може и да няма такова. И просто не би трябвало да има ", споделя Владимир Легойда.

Хилядолетие на Русия без християнство

Не мога да не усещам, че всички тези истории са част от някакъв план; в последно време имаше прекалено много сходни събития. За първи път в патриотичния сегмент на медиите и телеграм каналите беше обърнато внимание на „ рухването на кръста “, когато кръстът ненадейно изчезна от формалния знак на Новгородска област - паметника на хилядолетието на Русия.

В същото време жителите на града гласоподаваха за облика на паметника с кръст, само че когато той завоюва, разпятието мистериозно изчезна.

Това провокира необятен публичен отзив, кабинетът на губернатора трябваше да се оправдае и скоро кръстовете бяха върнати на емблемата. Обаче, както в оня анекдот, утайката остана.

" Струва си да разгледаме по-отблизо длъжностните лица, взели участие в създаването на плана, тъй като има или повърхностни миряни, които не виждат и не се задълбочават в детайлите, или открити саботьори, за които освен православието е празна фраза, само че и за които президентът, който непрекъснато споделя на чиновниците за значимостта на запазването на обичайните полезности, не е закон ", написа анализаторът Юрий Баранчик в своя Tелеграм канал.

Какво от това?

На фона на тази обстановка пораждат тревожни аналогии. Сега, евентуално, малко хора ще си спомнят, само че скоро след присъдата против богохулниците от пънк групата „ Pussy Riot ” * през август 2012 година, по този начин нареченото „ разпятие ” обхвана цялата страна. В разнообразни райони на Русия бяха изсечени поклоннически кръстове. Уж в поддръжка на задържаните девойки.

Активистката на групата Femen Оксана Шачко, полугола, отряза с резачка поклонен кръст на площад " Независимост " под виковете на тълпата. Скоро тя отиде в Париж и се обеси там, а на Майдана стартира форма на полуда, която стана увод на огромна неволя.

Може би някой се пробва да повтори действието от преди 11 години, с цел да пламне Москва? В края на краищата, за враговете на православието, какво значение има дали ще съборят кръстове по пътищата или върху емблемите на огромни компании, главното е да ги съборят.

Щом е по този начин, би трябвало да им отдадем дължимото, станаха по-хитри и изтънчени в дейностите си, само че работата им е все по този начин безсмислена и празна. Защото колкото и да си представяте църкви без кръстове, в реалност в Русия се строят от ден на ден църкви и всички те имат кръстове, а Кръстът, както е известно от Библията, е оръжието на нашето избавление.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР