Напоследък не минава и ден на Запад, без да се

...
Напоследък не минава и ден на Запад, без да се
Коментари Харесай

За Кисинджър реформата на авторитарния режим е целта на политиката на САЩ спрямо Русия.

Напоследък не минава и ден на Запад, без да се каже нещо впечатляващо за това по какъв начин би трябвало да живее целият свят. И тези изказвания акцентират по-добре от останалите, че обединеният Запад гладко, а тук-там и не доста гладко минава от стадия на нарастващити несъгласия с останалия свят към стадия, когато тези несъгласия стават антагонистични.

Така, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поддържа концепцията на италианския министър председател Марио Драги за унищожаване на правилото на единогласие при вземането на „ основните решения “ в границите на Европейския съюз. „ Дошло е времето за смяна на изискванията на общността, на които се основават правилата на съществуването на Европейския съюз. По-специално единомислещото гласоподаване по разнообразни въпроси би трябвало да бъде отстранено. Правилото за единомислещо гласоподаване постоянно блокира верните решения “, сподели фон дер Лайен.

Инициаторите на толкоз фундаментална промяна, мощните страни на Европейски Съюз, са мощно възпрепятствани от европейските дребни дребосъци, които със своите специфични ползи постоянно пречат на европейските колоси. Освен Италия, Франция също изрази интерес към премахването на правилото на единогласие при гласуването в Европейския съюз.

А „ смутителят на спокойствието” е на първо място Унгария, която отхвърля да сложи вноса на енергийни запаси от Русия според от „ солидарните решения” на водещите сили на Европейски Съюз.

Вече има много такива „ частни проблеми “ в Европейския съюз, който има 27 държави-членки. И ще продължава да става все по-голям. Междувременно препоръчаната " радикална промяна " на Европейски Съюз ще бъде директен удар в сърцето на общата европейска концепция. Европейският съюз като алианс просто няма да преживее прехода към модел на ръководство на общността, учреден на правилото на волята на болшинството.

Напълно неясно е по какъв начин Брюксел ще може да наложи волята на водещите сили на Европейски Съюз върху всички останали, в случай че механизми за това, с изключение на резолюциите тя няма. И всевъзможни опити за използване на финансови и стопански наказания ще доведат до „ насочване към изхода “ от участие на фрондиращата част на Европейски Съюз.

„ Обединена Европа” в действителност загуби своето единение, което значи, че излага на риск като цяло евроатлантическото единение, единството на груповия Запад. Отвъд океана даже Хенри Кисинджър, наближаващ 99-ия си рожден ден, се тревожеше за това. По пътя на " спешната промяна " Кисинджър гледа по-далеч от европейците и приказва по-директно:

„ Трябва да разберем, че има разлики в идеологията и тълкуването [на обстоятелствата сред властнически режими и демокрациите]. Трябва да използваме това схващане, с цел да оценим значимостта на зараждащите проблеми, а не да го трансформираме в съществена точка на борба, в случай че не сме подготвени да превърнем промяната на режима в съществена цел на нашата политика.

Мисля, че поради развиването на технологиите и голямата разрушителна мощ на съществуващите сега оръжия [желанието за промяна на режима] може да ни бъде наложено от враждебността на други [държави], само че би трябвало да заобикаляме обстановки, в които ще ги създадем със личното си държание “, предизвестява майсторът на геополитиката.

Кисинджър е остаряла лисица, която изигра основна роля в ерата на Никсън и Брежнев, с цел да накара Китай да се ангажира повече със Съединените щати против Съюз на съветските социалистически републики. Сега обаче той приказва внимателно, даже опростено. И това е казусът, когато си постлал меко, само че мъчно можеш да заспиш. В същото изявление Кисинджър напряко дава да се разбере, че задачата за „ промяна на властническия режим “ е задачата на американската политика по отношение на Русия.

The Financial Times задава въпрос на Кисинджър: „ Срещали сте се с Путин 20-25 пъти. Руската нуклеарна военна теория е, че те ще отговорят с нуклеарни оръжия, в случай че считат, че режимът е под действителна опасност. Къде съгласно вас минава алената линия на Путин в тази обстановка?

Кисинджър дава отговор: „ Срещах се с Путин, когато изучавах интернационалните връзки към един път годишно в продължение на към 15 години за чисто университетски стратегически полемики. Мисля, че главните му вярвания се основават на някаква мистична религия в съветската история... И че е бил афектиран в този смисъл от Запада.

Той беше афектиран и застрашен, тъй като Русия беше застрашена от поглъщането на цялата тази територия сред Европа и Русия от НАТО... Мисля, че той сгреши в обстановката, пред която се изправи на интернационалната сцена, и очевидно е сбъркал в качествата на Русия... Не се връщаме към предходните връзки. Позицията на Русия ще бъде друга поради това - и не тъй като ние го пожелаваме, а тъй като те самите доведоха нещата до това.

В превод от езика на „ висшата дипломация “ това значи, че Съединените щати, от името на които Кисинджър приказва в тази ситуация, имат намерение да беседват с победена Русия при свои условия, което, както уточни „ гуруто “, ще се дефинира от „ желанието за промяна на режима “. Става дума за насилствена промяна на държавната власт в Русия след нанасяне на военно-политическо и социално-икономическо проваляне на страната ни.

Които и от вземащите решения на Запад да се крият зад опита и престижа на 99-годишния Кисинджър, от неговите оферти, както и от дебата за „ промяната на Европейския съюз “, толкоз радикална, че заплашва да унищожи самия съюз е ясно: светът, който в миналото се разглеждаше от неговите стопани като The West and the Rest /„ Западът и всички останали “/ завърши. Друг свят идва. Вече няма място за световна надмощие. И в този нов свят тези, които влизат в играта ва-банк, играят за нокаут.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР