Напоследък, когато се заговори за списъци, броят на лицата в

...
Напоследък, когато се заговори за списъци, броят на лицата в
Коментари Харесай

Цацаров: Няма списък със 77, 78 или 80 имена на подслушвани хора

Напоследък, когато се заприказва за описи, броят на лицата в тях нараства правопропорционално на медийните изяви на доста хора, които желаят да са непрекъснат център на публичното внимание. Няма лист със 77, 78 или 80 имена. Има две информации, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши обществени длъжности. Ако има различен лист, той не е бил изпращан до мен, до момента в който съм бил основен прокурор. И също така нито описите, нито инспекциите по тях са възлагани на Министерство на вътрешните работи. Следователно вместо загадъчното “знам, но няма да кажа ” е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или сътрудниците ми сме прикрили имена с избрана цел, просто лъже. Това съобщи пред 24 часа ръководителят на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров.

“На 13 май 2019 година насочих писмо до ръководителя на ДАНС, с което изисках цялата налична информация в организацията, касаеща лица, заемащи висши обществени длъжности, и обвързваните с тях лица - за притежавани от тях банкови сметки, недвижими парцели, друго имущество на забележителна стойност, присъединяване в търговски сдружения и вложения в чужбина, включително офшорни компании, които не са декларирани по съответния законов ред. В това нямаше нищо скрито - пресцентърът на прокуратурата разгласи писмото ”, уточни той.

„ Въпросните информации не съдържат доказателства, те съдържат единствено оперативни данни, чийто източник даже не е посочен. Спомням си, че още на начален стадий на инспекцията се оказа, че там попадат имена на хора, които да вземем за пример имат декларирани сметки в чужбина и преводи в тях със напълно законен източник. Мисля, че имаше лице, чийто парцел е закупен от брачна половинка му, непознат жител, и е заявен по надлежния ред. Целта на инспекцията, възлагана от прокуратурата на Национална агенция за приходите, на КПКОНПИ и обвързвана с условие на документи от Българска народна банка и т. н., е да събере доказателства, че някой има парцел или сметка, които не са декларирани и това имущество няма законов източник. Една немалка част от информацията, получена по линия на интернационалния продан в тази тенденция, е с експлицитното изискване, че не може да се употребява за потребностите на правосъдни производства Проблемът не е просто да обявим листата, а да се съберат доказателства, годни за съд, че информацията в него е вярна. Повтарям още веднъж - тези две информации съдържат единствено оперативна информация “, добави Цацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР