Напоследък хранителните добавки колаген, станаха изключително модерни. Хапчета, прахове, смутита

...
Напоследък хранителните добавки колаген, станаха изключително модерни. Хапчета, прахове, смутита
Коментари Харесай

Ефективни ли са хранителните добавки колаген

Напоследък питателните добавки колаген, станаха извънредно съвременни. Хапчета, прахове, смутита и шейкове, добавките колаген са най-новият хит на хубостта, съгласно производителите на тези добавки, те ще ви доставя всичко – от по-млада кожа до блестяща и по-обемна коса. Но има ли научни доказателства в поддръжка на тези изказвания или това е просто търговски трик?

Какво в действителност е колаген?

Най-богатият систематичен протеин, открит в тялото, колагенът е това, което образува нашите съединителни тъкани – връзки, сухожилия, кости и други Той също по този начин е виновен за поддържането на еластичността на кожата. Има разнообразни типове колаген. Всеки от тях има разнообразни преимущества, аминокиселинни профили и сформира, само че от петте най-често срещани вида, 90% от колагена, открит в човешкото тяло, е вид I, който е обвързван с косата, кожата и ноктите. Колаген вид II участва в хрущяла и обезпечава издръжливост и разтегливост. Повечето добавки с колаген са вид I или вид II  и нормално се получават от говежди (крави) или морски (рибни) източници.

Как работят колагеновите добавки?

С напредването на възрастта производството на натурален колаген стартира да се забавя. Всъщност след 25-годишна възраст губим почти 1-1,5% от нашия колаген всяка година, причинявайки изтъняване на кожата, разпределяне и бръчки. Основната идея на колагеновите добавки е да попълнят равнищата на колаген, като по този метод спомагат за възобновяване на здравината и структурата на кожата.

Тъй като задачите молекули на колаген са прекомерно огромни, с цел да бъдат всмукани през храносмилателния тракт, множеството добавки употребяват хидролизирани (разградени) версии на колаген, известни като пептиди. Когато се употребяват, те навлизат в кръвта и пътуват до кожата, където могат да създадат своята подмладяваща магия. Действието на тези добавки е нещо приблизително сред крем или серум за лице и инжекционните пълнители, безболезнени, за разлика от иглата, с по-дълготрайни резултати от серума или крема.

Но след усвояване на добавките не е несъмнено какъв брой колаген в действителност ще стигне до кожата ви. По пътя той може да бъде разпределен в други жизненоважни органи, като сърцето и мозъка, които тялото ви счита за по-висок приоритет.

Все още няма твърди научни доказателства за ефикасността на колагеновите добавки, само че няма да ви навреди да ги изпробвате, в случай че въпреки всичко сте любопитни! Решението е напълно ваше!

Други способи да останете млади

В случай, че не сте почитател на добавките колаген, има още доста способи да запазите кожата си млада и стегната. Ето някои от тях:

1. Диета

Чували сте го хиляди пъти – луксозната кожа стартира от вътрешната страна! Здравословната диета, богата на антиоксиданти и нискокалорични храни, е най-хубавият ви залог за поддържане на жизнеността на кожата. Храни като плодове и зелен чай спомагат за поддържането на естественото произвеждане на колаген и ще ви дадат искра, както единствено майката природа може.

2. Масаж на лицето

Чрез стимулиране на притока на кръв, масажът на лицето носи О2 в кръвоносните съдове на кожата и усилва производството на колаген, което води до ревитализиран и здрав загар. Можете да се поглезите с ръчен масаж срещу стареене или да изпробвате някои от модерните масажори за лице.

3. Ретиноли и ретиноиди

Ако в действителност желаете да върнете часовника обратно, включете ретинол или ретиноид в ежедневната си грижа за кожата, с цел да се борите с фините линии и бръчки. И двете са производни на витамин А, тези артикули предизвикват клетъчния оборот и работят за увеличение на производството на колаген – просто не забравяйте да употребявате слънцезащитен крем с високо SPF, с цел да отбраните кожата си!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР