Напомням на читателите, че СССР създава “Буран през 80-те години

...
Напомням на читателите, че СССР създава “Буран през 80-те години
Коментари Харесай

Собственикът на Буран оповести защо няма да върне совалката на Русия

Напомням на читателите, че Съюз на съветските социалистически републики основава “Буран ” през 80-те години на предишния век в отговор на американската стратегия “Космическа совалка ”. На 15-ти ноември 1988 година е извършен първият и единствен полет на руската совалка. Последващата орис на “Буран ” е нежелана – галактическият транспортен съд е опустошен през 2002 година откакто покривът на хангара, в която е съхраняван, рухва. 

Но руските експерти са конструирали още един полетен модел на “Буран ”. Предвиждало се е той да лети до орбиталната станция “Мир ” през 1992 година. Този полет по този начин и не бил сбъднат заради недостиг на средства. Корабът към този момент доста години се намира в неохраняем хангар на космодрума Байконур. А по-рано през годината бе оповестено, че е надраскан с графити. 

Защо Роскосмос не взима ограничения по съхраняването на совалката? Защото след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики “Буран ” остава благосъстоятелност на друго дружество – казахстанското РКК “Байконур ”. Изпълнителният шеф на компанията е Даурен Муса. През 2020 година шефът на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин оповести, че са водени договаряния за закупуването на совалката назад от РКК “Байконур ”, само че до покупка по този начин и не се е стигнало. Преди това през 2019 година комитетът по държавно имущество и приватизация към държавното управление на Казахстан се е опитал да осъди РКК “Байконур ” и да превърне  “Буран ” в държавна благосъстоятелност, само че съдът е отхвърлил желае. 

И по този начин “Буран ” остава благосъстоятелност на РКК “Байконур ”. Без положителната воля на Даурен Муса корабът няма да бъде връчен на никое място другаде, а директорът няма желание да преотстъпва совалката. Ето каква е неговата аргументация:

“Разбирате, годината, в която честваме 60-тия празник от полета на Юрий Гагарин, към този момент завършва. Руската промишленост, която е колосално финансирана с национални пари, няма никакви постижения, с които да се похвали. Всичко, което ѝ остава, е да придобие назад незавършените макети, които бяха небрежно зарязани преди 30 години и които принадлежат на РКК Байконур ”, безапелационен е шефът на компанията. 

Муса е сърдит, че държавното управление на Казахстан го съди безрезултатно за трета поредна година без да пести пари по тази причина, а в това време Русия се готви за износ на совалката. Такава ревнивост, счита шефът, е похвална – само че дори това бледнее пред абсурда с милиардите рубли на висшите длъжностни лица на Роскосмос, които се намират в банките на Сингапур и Хонг Конг.

“От кого и за кого желаят да я изплатят – и на чия сметка постъпва този откуп? Дали желаят да я вземат не за музея, а за лабораторията на НГО “Молния ” за по-нататъшна работа в границите на програмата “Енергия-Буран ”? Те желаят да я вземат, само че кой ще им я даде? Получава се по този начин, че нашата самостоятелност на Казахстан и решенията на казахстанския съд нямат никакво значение? ”, възмущава се Муса. 

“Бях подготвен да им подаря “Буран ” в подмяна на главата на хан Кенесари ”, твърди предприемачът, “но миролюбието и добросъседството стартират да се възприемат за уязвимост и те престават да съблюдават обикновено възпитание. Искам публично да заявя, че никой не е отменил решенията на интернационалните съдилища и всеки, който взе участие в сходно безвластие, ще си получи заслуженото наказване ”. 

Инфо: Информ Бюро

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР