Напитката е била важен продукт в древните общества на много

...
Напитката е била важен продукт в древните общества на много
Коментари Харесай

Шведски археолози откриха бира на 15 века

Напитката е била значим артикул в античните общества на доста места по света

Археолози от университета в Лунд са разкрили на обекта Упокра в Южна Швеция овъглени покълнали зърна - удостоверение, че още през желязната ера живеещите в региона хора са варили бира, заяви Phys.org, представен от Българска телеграфна агенция.

На друго място в селището са открити пещи, поддържащи ниска температура. Находките са от 4 - 6 в. Според археолозите това са най-старите доказателства за пивоварна традиция в Швеция. 
Макар археолозите постоянно да намират следи от антични зърнени култури, доказателствата за топлинната им обработка са нищожни. В случая съществуването на пещи за сушене демонстрира, че зърната са употребявани за малц.

Бирата се прави на два стадия. Първо е малцовият развой, при който семената се намокрят, с цел да покълнат. При кълненето ензими преобразуват протеините и скорбялата във ферментиращи захари. Когато се образува задоволително захар, зърната се сушат в пещ, с цел да спре процесът. Чак по-късно се вари пивото. 

Бирата е била значим артикул в античните общества на доста места по света. Съществуват доказателства, че в Месопотамия са произвеждали бира още преди 6000 г. 
В Скандинавия обаче са намирани доказателства за варене на бира единствено на две места. Едното е в Дания от 1 в., а другото е на о-в Йоланд от 5-6 в. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР