Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички

...
Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички
Коментари Харесай

Цената на пшеницата продължава да расте

Напълно допустимо е да доближи най-високите си равнища за всички времена, считат анализатори

Фючърсите на пшеницата още веднъж се покачиха в понеделник (7 март). Това е продължаващ растеж към най-високи равнища за всички времена и разпалва страхове за световен стоков потрес, защото нашествието на Русия в Украйна изключва решителен източник на експорт и заплашва бъдещото произвеждане на зърно, написа MarketWatch, предава.

Меката алена зимна пшеница за доставка през май се увеличи с 85 цента, разширената дневна цена, с цел да се затвори търговията на $12,94 за бушел (бел.ред.: мерна единица, равна на 8 галона или 36,4 литра, която се употребява за жито, плодове, течности и др.), което е растеж в размер на 7%. Пшеницата се търгува с дневния си предел за шест поредни сесии и предходната седмица се увеличи с над 40%, в най-голямото повишаване за седмица в историята.

Пшеницата е нараснала цената си с близо 68% досега през 2022 година

Русия и Украйна дружно съставляват 25% от международния експорт на пшеница, а единствено Украйна - 13% от износа на царевица, съгласно анализатори от RBC Capital Markets.

Ценовите върхове за всички времена за пшеница също са вероятни. Рекордното затваряне за най-активно търгуван контракт е сложено на 12 март 2008 година, а най-високото равнище в границите на деня от $13,50 - на 27 февруари 2008 година, съгласно данните на FactSet, които датират от 1984 година

Фючърсите на царевица се покачиха с 3 цента до $7,5725 за бушел, или +0,4%, и са нарастнали с 9,6% през март и 27,6% до момента през 2022 година Соята, която не е съществена просвета за Русия или Украйна, се увеличи с 6 цента в понеделник, или +0,4%, до $16,665 за бушел, което е растеж от 1,8% за месеца и 24,4% до момента през 2022 година

Ръстът на фючърсите за пшеница и други зърнени култури идва паралелно с рекордни облаги предходната седмица за петрола и металите вследствие на нашествието на Русия в Украйна, което способства за рекордно седмично нарастване за S&P GSCI, стоков показател, формиран от 24 борсово търгувани фючърсни контракта в пет бранша на физически артикули, който набъбна с към 18%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР