Напълно разбираемо е защо хората се страхуват от лошите сънища.

...
Напълно разбираемо е защо хората се страхуват от лошите сънища.
Коментари Харесай

Нощните кошмари - сигнал за реален проблем

Напълно разбираемо е за какво хората се опасяват от неприятните сънища. Те се запомнят елементарно и оставят неприятно чувство през целия ден. За една нощ човек може да сънува няколко най-различни сънища.

Колко ослепителен и прочувствен ще бъде сънят, зависи от така наречен етапи на съня, в които се намира човек по време на сънуването. Особено значими са две етапи: етапа на бързия и етапа на бавния сън. По време на втория мозъкът съвсем не работи. Обмяната на веществата е минимална, дишането - забавено и надълбоко.

Събудените в това положение хора рядко помнят сънищата си.

Преходът от муден към бърз сън е ясно избран. По време на бързия сън очите под затворените клепачи правят дейни придвижвания, съвсем като в интервала на бодърстване. Дишането е постоянно и с спирания.

Мозъкът изразходва толкоз сила, колкото и денем. Кошмарите се сънуват точно през тази фаза. Десет минути след бързия сън човек може да се разсъни запомнил съня и да премине в бавната фаза.

 Страх

За една нощ човек претърпява към 6 цикъла сънища, всеки от които може да продължи до 2 часа.

Някои хора имат вяра, че неприятният сън наложително предвещава неприятности. В реалност това не е тъкмо по този начин. Тревожният сън е сигнал за някакво персонално безпокойствие у индивида. Това може да бъде прочувствено прекарване, обвързвано с забранен проблем, паники, провокирани от упованието на някакви промени.

Преместване в нов дом, изпит, промяна на работното място, нови връзки, проблеми в фамилията - всичко това може да стане причина за неприятните сънища. Голямата отмалялост и претоварването също могат да провокират призрачен сън.

Събуждайки се след противен сън, човек изпитва изцяло действително възприятие за боязън. В психиатрията тези сънища се отнасят към раздела битови. Има и други категории, които могат да бъдат съпроводени с крясъци или рев. От сходен сън човек може и да не се разсъни, а събудил се - не го помни.

 Кошмар

Особено значение имат и повтарящите се сънища. Често може да се чуе недоволството: Мъчи ме еднакъв призрачен сън. Проблемът тук се крие в персоналните прекарвания.

Най-сложната категория на тревожните сънища е постстресовото разстройство на съня. То поражда след претърпяно тежко събитие. В съня изплуват картини на действителни катастрофи, които мощно поразяват душeвността.

Има и нощни кошмари, които са разследване от някаква болест, да вземем за пример меланхолия. Причината тук е по-дълбока и комплицирана и с този боязън човек нормално не може да се пребори без помощта на психотерапевт.

Съвсем не е наложително да прибягваме до сънотворни, с цел да се избавим от тези " минифилми на ужасите ". На първо място би трябвало да се опитаме да възстановим събитията, предшестващи появяването на кошмара. Някои даже записват или рисуват своите сънища. Във всички случаи обаче би трябвало да се съсредоточим върху страха си и да потърсим това, което ни безпокои.

Не би трябвало да се не помнят и простите правила - да се съблюдава дневен режим, да се предпазваме от спорове, да обръщаме внимание на ситуацията към нас преди сън. Не е желателно да се вършат физически извършения преди лягане, да се слуша висока музика или да се използва тежка храна. Вечерната разходка на чист въздух основава освен положителни страсти, само че и провокира приятни сънища.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР