Напълно очаквано Министерството на отбраната подписа договора за покупка на

...
Напълно очаквано Министерството на отбраната подписа договора за покупка на
Коментари Харесай

Каракачанов подписа договора без конкурс за бойни машини за 50 млн. лева

Напълно предстоящо Министерството на защитата подписа контракта за покупка на нови бойни машини на стойност 50 милиона лв.. Сделката е с българска компания и стана факт без каквато и да било бистрота или конкурс. Това се случи с помощта на дупка в закона, която разрешава директно договаряне, в случай че става дума за националната сигурност.
Става дума за самоковската компания “Самел-90” АД.

МО разгласява едвам на 1 декември техническите спецификации на другите типове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че договаря с евентуални реализатори. Не е ясно дали от министерството са поискали предложения и от други компании, с цел да има някаква състезателност в процедурата, защото тя се организира в цялостна секретност.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов видя това като патриотично дело. По думите му парите на българския поданик отиват за рационализация на българската войска, не изтичат в задгранични компании и страната ни не наподобява като колониална страна, която е “длъжна да купува нещо от някъде, тъй като сме членове на нещо”.

Преди по-малко от месец Министерството на защитата подписа с немска компания контракт за придобиване на два многофункционални патрулни кораба на стойност към 1 милиард лв.. Това бе обект на остри рецензии, изключително на фона на рецесията с COVID-19.

“Преди близо четири години това политическо и военно управление си беше сложило амбициозната цел огромна част от нашите въоръжени сили да се модернизират или най-малко – да стартира необратим развой на рационализация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и идея беше да включим българската промишленост в това начинание. Нормалната логичност и философия е да се развиват качества в България. Това ни обезпечава и един много по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме “, уточни още министър Каракачанов.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 вида с друго предопределение и е на стойност 49 998 000 лв.. Срокът за осъществяване е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният интервал е 5 години, в границите на който цялата поддръжка и промяната на консумативите се поема от компанията, предават от Българската национална телевизия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР