Нападенията с дронове и ракети срещу товарни кораби в Червено

...
Нападенията с дронове и ракети срещу товарни кораби в Червено
Коментари Харесай

Кои са бунтовниците хути и защо нападат кораби в Червено море

Нападенията с дронове и ракети против товарни кораби в Червено море накараха водените от Съединени американски щати и Обединеното кралство сили да нанесат въздушни удари по цели в района, заяви Би Би Си.

Западните сили започнаха дейности, откакто плавателни съдове бяха атакувани от хутите - подкрепяна от Иран бунтовническа формация, която управлява огромна част от Йемен.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че военните сили на Съединени американски щати и Обединеното кралство са нанесли сполучливо удари рано в петък против цели на хутите с поддръжката на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.

Поразени са повече от 12 обекта, в това число в столицата Сана и Худайда, пристанищната цитадела на хутите на Червено море. Целите на хутите в Йемен включваха логистични центрове, системи за противовъздушна защита и оръжейни хранилища.
Защо хутите атакуват кораби в Червено море?
Нападенията започнаха след началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври.

Хутите оповестиха поддръжката си за " Хамас " и обявиха, че ще нападат всеки транспортен съд, пътуващ за Израел. Не е ясно дали всички нападнати кораби фактически са се насочили натам.

През ноември те превзеха това, което съгласно тях е израелски товарен транспортен съд.

Оттогава те нападнаха няколко търговски кораба с безпилотни самолети и балистични ракети.

Между ноември и декември нападенията на хутите в Червено море са се нараснали с 500%. Заплахата стана толкоз огромна, че огромни корабни компании прекратиха плаванията си в района, а разноските за застраховки се усилиха 10 пъти от началото на декември.

Големи корабни компании, измежду които Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd и петролната компания BP, обявиха, че пренасочват корабите си от Червено море.

Опасенията са, че цените на горивата ще се покачат, а веригите за доставки ще бъдат нарушени. Близо 15 % от международната морска търговия минава през Червено море, което е обвързвано със Средиземно море посредством Суецкия канал и е най-краткият морски път сред Европа и Азия.

Вашингтон упрекна Иран, че е " надълбоко забъркан " в планирането на интервенции против търговски кораби в Червено море.
Кои са бунтовниците хути?
Хутите са въоръжена група от подсекта на шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен - заидите. Името им идва от създателя на придвижването, Хусейн ал Хути.

Официално известна като Ансар Аллах (партизани на Бога), групата е основана през 90-те години на предишния век, с цел да се бори с корупцията, която съгласно тях е била дело на тогавашния президент Али Абдула Салех.

През 2003 година президентът Салех, подкрепян от военните на Саудитска Арабия, се опита да отстрани бунтовниците хути, само че хутите отблъснаха и двамата.

От 2014 година бунтовниците хути водят революция против държавното управление на Йемен. Правителството е подкрепяно против хутите от коалиция от арабски страни, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ.

По данни на Организация на обединените нации до началото на 2022 година войната е предизвикала гибелта на към 377 000 души и е довела до разселването на четири милиона души.

Хутите се афишират за част от ръководената от Иран " ос на опозиция " против Израел, Съединени американски щати и Запада като цяло - дружно с " Хамас " и Хизбула.
Кой поддържа бунтовниците хути?
Бунтовниците хути са основани по сходство на шиитската въоръжена формация в Ливан - Хизбула.

Според американския проучвателен институт Combating Terrorism Center от 2014 година насам Хизбула им дава необятна военна експертиза и образование.

Хутите считат и Иран за собствен съдружник, защото Саудитска Арабия е техен общ зложелател.

Иран е обвинен, че доставя бунтовниците хути с оръжия, а Съединени американски щати настояват, че иранското разузнаване е от решаващо значение, с цел да могат те да насочват кораби.

" Знаем, че Иран е бил надълбоко забъркан в планирането на интервенциите против търговски кораби в Червено море ", съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Адриен Уотсън.

" Това е в сходство с дълготрайната материална поддръжка и поощряване на дестабилизиращите дейности на хутите в района от страна на Иран. "

Иран отхвърля да е забъркан в нападенията на хутите в Червено море.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия настояват, че Иран е доставил балистичните ракети, които хутите изстреляха по саудитската столица Рияд през 2017 година, само че които бяха свалени.

Саудитска Арабия също по този начин упрекна Иран, че е доставил крилатите ракети и безпилотните самолети, с които хутите нападнаха саудитските петролни съоръжения през 2019 година

Хутите са изстреляли десетки хиляди ракети с дребен обхват на деяние по Саудитска Арабия, а също по този начин са атакували цели в ОАЕ. От началото на войната в Газа те също по този начин изстрелват балистични ракети и безпилотни самолети към Израел.

Доставката на тези оръжия би нарушила оръжейното ембарго на Организация на обединените нации. Иран отхвърля да го прави.
Каква част от Йемен управляват хутите?
Официалното държавно управление на Йемен е Президентският лидерски съвет, на който президентът Абдрабух Мансур Хади предава пълномощията си през април 2022 година

Правителството обаче е основано в саудитската столица Рияд, откакто Хади избяга оттова през 2015 година

По-голямата част от йеменското население живее в регионите под контрола на хутите. Освен Сана и северната част на Йемен, бунтовниците хути управляват и крайбрежието на Червено море.

Групировката събира налози, а също по този начин печата пари.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации съобщи, че към 2010 година хутите са имали сред 100 000 и 120 000 почитатели, формирани от въоръжени отряди и невъоръжени поддръжници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР