Нападението, в което загинаха над 300 души в Северен Синай,

...
Нападението, в което загинаха над 300 души в Северен Синай,
Коментари Харесай

След атентата в Синай Египет работи за нов съюз с местните племена

Нападението, в което починаха над 300 души в Северен Синай, накара египетските управляващи да възобновят напъните си да вербуват локалните племена, чиято поддръжка ще бъде решаваща в опитите да бъде победена " Ислямска страна " (ИД), споделят източници от службите за сигурност и армията.

Под развят байрак на ИД маскирани мъже в униформи, наподобяващи военни, откриха огън по богомолци в селска джамия, което бе най-голямото клане в актуалната история на Египет. Това бе и трагично проваляне за военните, които от години се борят с въоръжените групировки на Синайския полуостров посредством въздушни удари, интервенции по суша и всеобщи арести, при което бяха убити стотици служители на реда и бойци.

Лишена от ефикасни умения за опълчване на бунтовниците, армията стартира преди три години да вербува мъже от локални племена в вяра, че техните знания за негостоприемната територия на Синай ще обезпечат разследваща информация за бунтовниците и каналите им за доставяне с оръжия. Тази акция даде лимитирани резултати и по тази причина последното клане ще принуди армията, без значение от някои свои триумфи против ИД тази година, да откри по-добро съдействие с племенните вождове.

Нито една формация не пое отговорност за нападението в петък, чиято свирепост потресе египтяните.

Сиси изиска твърда реакция и бързи резултати

Вчера президентът Абдел Фатах ас Сиси разпореди на военните да възстановят сигурността на Синайския полуостров в период от три месеца. " Вие можете да приложите цялата нужна брутална мощ ", сподели той.

Племената в Синай се зарекоха да обединят сили с армията, откакто в петъчната кланица бяха убити техни събратя бедуини. Но сходни заявления на синайските племена - които упрекват държавното управление в Кайро, че ги счита за по-нисши жители - са давали преди лимитирани резултати. Освен това племената са разграничени поради вражди и по други локални въпроси. " Египетските военни имат премного оръжия. Най-големият им проблем, когато би трябвало да създадат нещо на Синай, е да си обезпечат положително разузнаване ", споделя Х. А. Хелиър, специалист по Египет и гостуващ старши помощник на Атлантическия съвет. " Ако става дума за набор от тактики за битка с тероризма и бунтовници, е неизбежно включването на племената в забележителна степен ", прибавя той.

Трима източници от египетските служби за сигурност и армията споделиха, че през последните два дни се водят договаряния с с племенни вождове в Северен и Централен Синай. Според източниците, с цел да бъдат победени въоръжните групирвовки, е нужна по-голяма съгласуваност и съдействие. Племената са разграничени на пет групи и представители на силите за сигурност договарят настрана с всяка група.

 Бедуини от племето тарабин дават ифтар. Снимката е архивна.
© Associated Press

Бедуини от племето тарабин дават ифтар. Снимката е архивна.

Успех в Ирак

При подобаващи условия съюзите с племена бяха сполучливи в други страни, изправени пред съществени терористични закани. През 2006 година в границите на програмата " Сахва " (Пробуждане) сунитски племена сплотиха сили с войските на Съединени американски щати в Ирак и се разпалиха против " Ал Кайда ". През януари 2009 година Вашингтон влага над 400 милиона $ в програмата " Пробуждане ", сочат американски данни. Бойците получаваха заплати по 300-400 $ месечно. Тази инвестиция се изплати и оказа помощ на иракските сили за сигурност да победят тогава Ал Каида.

В самодейността на Сиси от 2015 година за укрепване на съдействието бяха вербувани неколкостотин бедуини. От време на време те се присъединяваха към патрули или заставаха на охраняеми контролни пунктове. Обаче някои племенни вождове се противяха на съюза с армията, в случай че не им бъдат предоставени повече оръжия. Властите гледат да не дават оръжия на племена, които преди са били враждебни към Кайро, споделят чиновници от сигурността. " Когато чиновници от силите сигурност приказват с племенните водачи, им споделят, че пред тях няма трети избор. Или с нас, или срещу нас ", споделя различен източник. Според него множеството от племената неотложно се съгласяват на съдействие, до момента в който други желаят време да си помислят. " Но аз считам, че силите за сигурност не могат да си разрешат да им дадат време за размисъл ".

 След атентата в Синай Египет работи за нов съюз с локалните племена
© Associated Press

Да се понижат вредите

Обединяването на синайските племена и то на страната на армията няма да бъде елементарно. Затъналото във финансови усложнения държавно управление ще би трябвало да основава работни места и да влага в учебни заведения и инфраструктура. За да успокоят гневните локални хора, управляващите оповестиха скоро след офанзивата помощи за 10 милиона $. " Ние нямаме отношение към политиката или нещо друго и не сътрудничим с армията или въоръжени групи ", споделя Мансур Ейд, изгубил сина си в петъчната офанзива. " Ние просто живеем тук в недостиг ", прибавя той.

Египет може да се изправи пред още по-голямо предизвикателство, в случай че бойци от " Ислямска страна ", победени в Ирак, Сирия и Либия, се причислят към другарите си в Синай. Тогава помощта на племената ще бъде още по-важна. Нападението в петък наподобяваше държанието на ИД в Ирак, където групировката взривяваше бомби тук-там за молебствия за да задълбочи еретически вражди.

Сиси е казвал, че завръщащите се от Ирак и Сирия бойци, може да намерят леговище в Либия и оттова да атакуват Египет. В едно от последните си изказвания, публикувано през септември след провалянето на ИД в Мосул, водачът на групировката Абу Бакър ал Багдади приканва почитателите си в Северен Синай да продължат битката. Племенни вождове настояват, че в Северен Синай има към 600 войнствени ислямисти, най-вече египтяни, а също палестинци и от други националности. Но дори и дребен брой бойци нанесоха огромни провали посредством самоубийствени бомбени атентати в Египет и другаде.

ИД също се стреми да притегли на своя страна хора от синайските племена и съгласно Ахмед Заглул, откривател на ислямистките придвижвания, групировката е съумяла да вербува хора от най-големите племена. Възползвайки се от гнева към държавното управление и цивилните жертви, ИД е печелила поддръжка макар жестоките си способи.
Мнозина в Синай не са видели изгода от методите на държавното управление в битката с тероризма, довели до цялостното заличаване на някои села, споделя шейх Ибрахим ал Меней, водач на племето саварка. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3201)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР