Нападайки Украйна, армията на Путин убива много цивилни граждани далеч

...
Нападайки Украйна, армията на Путин убива много цивилни граждани далеч
Коментари Харесай

Катастрофа с осигуряването на храни

Нападайки Украйна, армията на Путин убива доста цивилни жители надалеч от бойното поле - и в подобен мащаб, за който даже той може да съжалява. Войната поразява световна продоволствена система, отслабена от ковид-19, климатични промени и енергийни шокове. Украинският експорт на пшеница и слънчоглед в огромната си част е спрял, а съветският е заплашен. Заедно двете страни обезпечават 12% от тези първични материали. Цената на пшеницата, която се е покачила с 53% от началото на годината, набъбна с още 6% на 16 май, откакто Индия съобщи, че ще приключи износа поради тревожна гореща вълна.

Широко признатата концепция за доста повишаване на разноските за живот не съумява да улови тежестта на това, което следва. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести на 18 май, че идните месеци заплашва с " призрака на световен дефицит на продоволствия ", който може да продължи с години. Високата цена на главните храни към този момент е нараснала броя на хората, които не могат да бъдат сигурни, че ще си обезпечат задоволително храна, от 440 млн. до 1.6 милиарда Близо 250 млн. са на ръба на глада. Ако, и което е доста евентуално, войната се проточи и доставките от Русия и Украйна са лимитирани, още стотици милиони биха изпаднали в беднотия. Политическото неодобрение ще се популяризира, децата ще изостанат в развиването си и хората ще гладуват.
Путин употребява храната като оръжие
Путин не трябва да употребява храната като оръжие. Недостигът не е неизбежният резултат от една война. Световните водачи би трябвало да осъзнаят глада като световен проблем, който незабавно се нуждае от световно решение.
Реклама
Русия и Украйна създават 28% от световно търгуваната пшеница, 29% от ечемика, 15% от царевицата и 75% от слънчогледовото олио. Русия и Украйна обезпечават към половината от зърнените култури, внасяни от Ливан и Тунис; за Либия и Египет делът е 2/3. Хранителният експорт на Украйна обезпечава калориите, належащо за изхранването на 400 млн. души. Войната нарушава тези доставки, тъй като Украйна е минирала своето черноморско крайбрежие, с цел да възпре нападенията, а Русия блокира пристанището на Одеса.
1.6 милиарда доближи броят на хората по света, които не могат да са сигурни, че ще си обезпечат задоволително храна поради високите цени
Дори преди нашествието Световната стратегия по прехраната предизвести, че 2022 година ще бъде тежка . Китай, най-големият производител на пшеница, съобщи, че откакто дъждове отложиха миналогодишната сеитба, реколтата може да се окаже най-лошата до момента. В допълнение към рисковите температури в Индия, вторият по величина производител, неналичието на дъжд заплашва реколтите в други житници , от пшеничния пояс на Съединени американски щати до френския район Боу. Африканският рог е унищожен от най-тежката суша от четири десетилетия. Добре пристигнали в ерата на климатичните промени.
Реклама Тежки последици за бедните
Всичко това ще има тежки последици за бедните. Домакинствата в разрастващите се стопански системи изразходват 25% от техния бюджет за храна - а в Субсахарска Африка делът доближава до 40%. В Египет хлябът обезпечава 30% от всички калории. В доста от страните вносители държавните управления не могат да си разрешат дотации, с цел да усилят помощта за бедните, изключително в случай че те също внасят енергийни първични материали - различен пазар в разтърсване.

Кризата заплашва да се утежни. Преди началото на войната Украйна е съумяла да изнесе по-голямата част от миналогодишната си годишна продукция. Русия към момента съумява да продава своето зърно макар добавени разноски и опасности за превозвачите . Въпреки това украинските силози, които не са потърпевши от военните дейности, са цялостни с царевица и ечемик. Земеделците няма къде да съхраняват новата годишна продукция, която би трябвало да стартира да се събира в края на юни, заради което може да изгние. На тях също по този начин им липсват гориво и работна ръка, с цел да засеят идната годишна продукция. Русия може да изпита недостиг на някои семена и пестициди, които нормално купува от Европейския съюз.

Въпреки покачващите се цени на зърното земеделци на други места по света може да не съумеят да компенсират дефицита. Една причина за това са нестабилните цени. Още по-лошо е, че маржовете се свиват поради повишаващата се цена на торовете и силата. Това са главните разноски за земеделците и двата пазара са нарушени от наказания и битката за природен газ. Ако фермерите понижат използването на торове, международните реколти ще бъдат по-малки в несъответствуващия миг.
Грешният отговор - протекционизъм
Отговорът на обезпокоените политици може да утежни неприятната обстановка. От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са оповестили строги ограничавания на износа на храни, които покриват 10% от международно търгуваните калории. Над 1/5 от общия експорт на торове е стеснен. Ако търговията спре, ще последва апетит.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Компании 1 Технологии 2 Право 3 Политика Реклама
Светът е квалифициран за игра на обвинявания - Западът упреква Путин за неговата инвазия, а Русия жигосва западните наказания. Реалността е, че нарушаванията са главно в следствие от нашествието на Путин, а някои от глобите са ги влошили. Този мотив може елементарно да се трансформира в причина за безучастие. В същото време доста хора ще гладуват, а някои ще загинат.
Източник: Reuters
Вместо това страните би трябвало да работят дружно, започвайки с поддържането на свободните пазари. Миналата седмица Индонезия, която държи 60% от международния пазар на палмово масло, отстрани краткотрайната възбрана на износа. Европа би трябвало да помогне на Украйна да транспорти своето зърно с железопътен и авто превоз до пристанища в Румъния и Прибалтика, макар че даже най-оптимистичните прогнози сочат, че по този метод може да се изнесе единствено 20% от реколтата. Страните вносители също се нуждаят от помощ, с цел да бъдат защитени от голямата сметка, която би трябвало да платят поради високите цени. Спешните доставки на зърно би трябвало да отиват единствено при най-бедните. За други финансирането на вноса при преференциални условия, може би предоставено посредством МВФ, би разрешило на финансите на донорите да доближат по-далеч. Опрощаване на дълга също може да помогне да се освободят жизненоважни запаси.

Има опция за подмяна. Около 10% от цялото зърно се употребява за производството на биогорива; 18% от растителните масла отиват за биодизел. Финландия и Хърватия понижиха условията, съгласно които бензинът би трябвало да включва част от растителни култури. Други би трябвало да последват техния образец. Огромно количество зърно се употребява за изхранване на животните. Според Организацията по издръжка и земеделие зърното обезпечава 13% от сухия фураж за говеда. През 2021 година Китай е внесъл 28 млн. тона царевица за изхранване на прасета, повече в сравнение с Украйна изнася за година.

Незабавно облекчение ще пристигна от премахването на Черноморската обсада. Приблизително 25 млн. тона царевица и пшеница, което се равнява на годишното ползване на най-слабо развитите страни в света, са хванати в капан в Украйна. Три страни е нужно да се включат: Русия би трябвало да разреши украински доставки; Украйна би трябвало да отстрани мините към Одеса; и Турция би трябвало да пропусне военноморски конвой през Босфора.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Това няма да е елементарно. Русия, която изпитва компликации на бойното поле, се пробва да задуши украинската стопанска система. Украйна не е склонна да отстрани мините. Убеждаването да правят отстъпка ще бъде задача за страни, в това число Индия и Китай, които не вземат участие във войната. Конвоите може да се нуждаят от въоръжен конвой, утвърден от необятна коалиция. Изхранването на уязвимия свят е грижа на всички.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР