Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн официално спечели Златната обувка

...
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн официално спечели Златната обувка
Коментари Харесай

Златната обувка - индивидуалната корона на най-добрите реализатори

Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн публично завоюва " Златната обувка " за сезон 2023/2024. Английският национал означи 36 попадения в 32 мача в немската Бундеслига. Кейн мина в Байерн от Тотнъм предишното лято. Второто място е за острието на Щутгарт Серу Гираси (28 гола в 28 срещи от Бундеслигата). Трети остана нападателят на ПСЖ Килиан Мбапе (27 попадения в 29 дуела от Лига 1).

През предишния сезон Ерлинг Холанд завоюва наградата. Норвежецът вкара 36 гола в 35 мача във Висшата лига, изигравайки основна роля в триумфа на Манчестър Сити с требъла в края на предишния сезон.

" Златната обувка " се присъжда от 1968 година, а рекордьор по брой награди е Лионел Меси, който печели наградата шест пъти.

Между 1968 година и 1991 година премията се връчва от френския " Екип " на най-резултатния голмайстор във всяка европейска лига. Между 1991-а и 1996-а не е имало публични оценки, присъждани на най-хубавите изпълнители, само че от този момент се признава водещият голмайстор за тези години.

От сезон 1996/97 премията, връчвана от European Sports Media, употребява точкова система. Победителят не е просто футболистът с най-вече голове през сезона. Съществува система за претегляне, при която головете, маркирани в най-предно класираните лиги, имат по-голяма стойност.

Играчите от петте най-високо класирани шампионати съгласно УЕФА (въз основа на резултатите на клубовете от елитна дивизия през предходните пет сезона) получават по две точки за маркиран гол, лигите от 6-о до 22-о място получават по 1.5 точки за попадение, а останалите лиги - по една точка.

Победителите нормално идват от най-високо класираните шампионати.

Първият притежател на оценката е звездата на Бенфика - Еузебио.

Сред лауреатите има и българи, несъмнено! Петър Жеков печели " Златната обувка " през сезон 1968/69, когато отбелязва 36 попадения с екипа на ЦСКА.

Следващият земляк е Георги Славков, който през акцията 1980/81 пази цветовете на Ботев Пд. Тогава той отбелязва 31 гола с " жълто-черния " екип, а по-късно минава в ЦСКА.

" Черешката на тортата " е достижението на Христо Стоичков. Камата разплаква противниковите вратари 38 пъти през сезон 1989/90. Тогавашното острие на ЦСКА дели премията с мексиканеца Уго Санчес, който по това време е футболист на испанския гранд Реал Мадрид.

Върховото достижение по маркирани голове за един сезон се държи от Лионел Меси, които нанизва 50 попадения през акцията 2011/12. Както стана към този момент дума - аржентинецът е и рекордьор по " Златни обувки " - шест на брой. Веднага след него е огромният му противник на терена - Кристиано Роналдо с четири.

Следват 10 футболисти, които имат по два от самостоятелните титли - Еузебио, Герд Мюлер, Дуду Джурджеску, Фернандо Гомеш, Али Маккойст, Марио Жардел, Тиери Анри, Диего Форлан, Луис Суарес и Роберт Левандовски, който единствен продължава да се състезава по терените на Европа. Някои от гореспоменатите имена към момента ритат, само че отвън рамките на Стария континент.

Барселона е водач по извоювани " Златни обувки " за клуб - осем от трима състезатели. Следва Байерн Мюнхен с пет (от трима играчи) и Реал Мадрид с четири (от двама състезателя).

Челната шестица се добавя от Динамо Букурещ (3/2), Порто (3/2) и ЦСКА (2/2), като достижението на най-титулувавния български отбор се поделя още от тимовете на Ливърпул, Аякс и Спортинг Лисабон, Арсенал, Бенфика и Рейнджърс, само че последните три клуба са с по един футболист.

При националните тимове лидер е Португалия - осем " Златни обувки ", следва Аржентина със седем, а Нидерландия и и Уругвай са с по четири оценки. След това се подреждат отборите на България, Италия, Бразилия и Румъния с по три самостоятелни трофея.

При обособените шампионати нещата стоят по следния метод - испанската Ла Лига с 15 оценки, а надалеч зад нея са Висшата лига на Англия и португалската Примейра лига - по седем. Следват Бундеслигата с пет, нидерландската Ередивизи - четири, а с по три са Серия А, българската Първа лига, шотландската Висша лига и румънската Лига 1, които имат по три " Златни обувки ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР