Нападателят, който в понеделник вечерта уби двама шведски футболни фенове,

...
Нападателят, който в понеделник вечерта уби двама шведски футболни фенове,
Коментари Харесай

Миграционната политика на Европа е в центъра на вниманието след а...

Нападателят, който в понеделник вечерта умъртви двама шведски футболни почитатели, е бил в полезрението на управляващите още от 2016 година поради хипотетичните си джихадистки връзки, признаха белгийски чиновници във вторник.

 

Правоохранителните органи на страната са били уведомявани няколко пъти, че мъжът е евентуално рисков. Освен това той е живеел в страната нелегално и е трябвало да бъде изпъден след отхвърлянето на молбата му за леговище през 2020 година

 

Вместо това той стартира да буйства, като съумял да избяга за една нощ, преди да бъде убит от полицията във вторник сутринта.

 

Стрелецът е живял " под линията на водата " единствено с цел да излезе от скривалището си и да нанесе " нерешителен " удар късно в понеделник, съобщи във вторник следобяд белгийският министър-председател Александър де Кро след съвещание на Съвета за национална сигурност на страната.

 

Историята на родения в Тунис стрелец разкрива минусите на системата, която Белгия сътвори след всеобщите провали в разузнаването в навечерието на терористичните офанзиви, при които починаха стотици хора в Париж и Брюксел през 2015 и 2016 година

 

45-годишният мъж не е имал предходни присъди, само че е бил прочут на белгийските правоприлагащи органи с редица " подозрителни действия ", в това число съмнения за трафик на хора и опасност за сигурността на страната, съобщи министърът на правораздаването Винсент ван Куикенборн пред кореспонденти във вторник по време на спонтанна конференция в ранни зори.

 

Белгийските управляващи за първи път са получили информация за стрелеца през юли 2016 година от полицията в друга, неназована страна, че мъжът има " радикализиран профил " и обмисля да отиде в " конфликтна зона за джихад ", сподели Ван Куикенборн.

 

Въпреки това името на килъра в никакъв случай не е било добавено във федералния лист за наблюдаване на терористи, който беше основан, с цел да се следят действия, свързани с тероризъм, след терористичните офанзиви през 2016 година на летището в Брюксел и на метростанция.

Неуспех на разузнаването

 

" Информацията беше тествана, нищо друго не можеше да се направи ", добави Ван Куикенборн, потвърждавайки, че по това време разследващите служби са били затрупани с " десетки отчети дневно от такова естество ", защото Белгия - и Европа - са преживявали " същинска терористична рецесия ".

 

" Въпреки че е бил прочут на правоприлагащите органи, не е имало съответни индикации за неговата радикализация - ето за какво той не е бил включен в листата за наблюдаване на OCAD [терористи] ", сподели министърът.

 

По-рано тази година тунизиецът е бил задържан и разпитан от полицията, откакто се твърди, че е заплашвал жител на център за даване на леговище, който е обвинил нападателя, че е бил наказан за тероризъм в родната си страна.

 

Това алармира белгийската федерална полиция, която привиква съвещание на антитерористичната работна група, също основана след нападенията през 2016 година, с цел да го проверява.

 

Заседанието на работната група е било планувано за 17 октомври - само че стрелецът е нанесъл удар предната вечер.

 

Заповедта за експулсиране на стрелеца също попаднала сред пропуските.

 

След като му е отказано леговище през октомври 2020 година, му е изпратено публично писмо, с което му се подрежда да напусне Белгия. Писмото било изпратено на адреса му в брюкселския регион Шербек.

 

Но съгласно държавния секретар по въпросите на убежището и миграцията Никол де Мур писмото по този начин и не е било връчено, защото по време на доставката той не е бил у дома.

 

В сряда белгийските федерални депутати ще разпитат висшите министри на страната по какъв начин един незаконен гражданин, който е следен от доста страни, към момента може да извърши терористична офанзива. Подробностите за профила на стрелеца се чака да провокират развълнуван спор.

 

Белгия от дълго време се бори с имиджа, че многопластовата ѝ политическа архитектура - постоянно наричана " институционална лазаня " - ѝ пречи да се оправя дейно със заканите за сигурността.

 

" Трябва да сглобим пъзела: какво е знаела полицията? ", Тим Вандепут, народен представител от Open VLD, демократичната партия, ръководена от министър-председателя Де Кро, съобщи пред POLITICO преди чуването.

 

То също по този начин слага в центъра на вниманието миграционната политика в страна, в която крайнодясна партия - антиимиграционната " Фламандски интерес " - е отпред на социологическите изследвания.

 

" Политиката за връщане е прекомерно хлабава, тази процедура би трябвало да бъде непробиваема ", добави Вандепут.

 

" Фламандски интерес " също по този начин посочи, че тунизийският стрелец е бил " оставен намира ", откакто му е било отказано леговище.

 

 

Публикация на. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР