Нападателите на Ливърпул срещу вътрешните полузащитници на Манчестър Сити –

...
Нападателите на Ливърпул срещу вътрешните полузащитници на Манчестър Сити –
Коментари Харесай

Ливърпул – Сити: изтребителите в атака срещу професорите в центъра

Нападателите на Ливърпул против вътрешните полузащитници на Манчестър Сити – това ще е разковничето в идния британски четвъртфинален конфликт в Шампионската лига, единствен сред представители на една и съща страна на този стадий от най-авторитетния клубен футболен шампионат в света. Първият дуел е във футболния храм „ Анфийлд” и има всички предпоставки да се трансформира в същинска класика.

ЛИВЪРПУЛ съдебна експертиза ЗАВРЪЩА НА СЦЕНАТА СЪС СВОЯ ТРИЗЪБЕЦ

Преди девет години Ливърпул провокира едно от най-големите изчервявания в славната европейска история на Реал Мадрид. Водени от Рафаел Бенитес и играчи от класата на Шаби Алонсо, Хавиер Маскерано, Стивън Джерард и Фернандо Торес, „ червените” първо превзеха „ Сантиаго Бернабеу” (0:1), а след това разрушиха на „ Анфийлд” с 4:0 най-сивия и забравим Мадрид в последните години. Изнесената тогава лекция обезпечи на мърсисайдския исполин място на четвъртфиналите – за финален път преди голеадата на посетители на Порто (0:5) да ги закара още веднъж на този стадий и да ги върне на първи проект на континента.



Днес под управлението на Юрген Клоп, огромна част от „ вината” за изкачването назад измежду европейските грандове лежи у нападателния тризъбец, формиран от Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. Една отвесна, свръхзвукова и цялостна с голове офанзива, чиято съществена фигура е един египетски футболист от най-бързите на Стария континент. Скоростта сама по себе си не е гаранция за триумф, защото футболът може и да се играе бързо, но да се мисли постепенно. Въпреки това Салах съчетава чудесно и двете неща по едно и също време. Неговите 29 гола този сезон в Премиър Лийг, които го трансформират в топреализатор с 5 повече от Хари Кейн, са доказателство за това. В Рома изпъкна като бързак с добър финт, само че без акуратност в удара, но след прехвърлянето си за 42 млн. евро при „ червените” бе трансформиран в голов палач от Клоп.

Ливърпул тича с краката на Салах и стреля с бутонките на Фирмино и Мане, които имат надлежно 14 и 9 гола в шампионата. Клоп сътвори един пряк, динамичен, мълниеносен и мощен тим. В шестте мача от груповата фаза на ШЛ и двата на осминафиналите отборът вкара 28 попадения и позволи единствено шест, като не познава усета на загубата (4 победи и 4 равенства) и сподели еднородност на терена.



С отворено 1-4-3-3, за местата в полузащитата спорят Джордан Хендърсън, Емре Джан, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Джини Вейналдум, като класата в това звено спадна фрапантно с шумната януарска продажба на Филипе Коутиньо в Барселона. Отборът, наподобява, преодоля тази загуба и поддържа есенцията и насладата в своята игра, при все това липсва фантазията у халфовете, които са повече работяги. В отбрана няма гаранции за непоклатимост и неизменност макар рекордния за бранител трансфер на Вирджил ван Дайк през зимата и напредъка на Лорис Кариус на вратата, тъй че се разчита основно на Салах с асистенти Мане и Фирмино.

СИТИ – ПЪРВО МИСЪЛ, ПОСЛЕ ТИЧАНЕ

Знаковият мач на Джосеп Гуардиола до момента в треньорската му кариера бе финалът на международното клубно състезание сред Барселона и Сантош, извоюван от неговия тогавашен тим повече от безапелационно (4:0). Тогава Пеп заложи на шестима на хартия полузащитници в титулярната си единайсеторка, които станаха седем, когато Маскерано размени Жерард Пике през второто полувреме.



Вманиачен по играта на халфовете, Гуардиола остави в забвение така наречен box-to-box (б.р. – сновящи по цялата вертикала сред двете наказателни полета) за сметка на нисичките. Днешното лице на Манчестър Сити са Кевин Де Брайне (11 гола плюс 20 асистенции за сезона във всички състезания) и Давид Силва (9+14 в 33 срещи). И Пеп не желае да ги губи: 32-годишният испанец възобнови неотдавна контракта си до юни 2020-а, а 26-годишният белгиец – до юни 2023-та.

Под знака на футбола на Силва и Де Брайне, акомпанирани от презаредения Серхио Агуеро, „ гражданите” са на път да запишат най-хубавия сезон в своята история. Абсолютен водач в Премиър Лийг (с 84 точки против 68 на преследвача си Манчестър Юнайтед) и притежател на Купата на лигата (след голеада против Арсенал на „ Уембли” за първия трофей на Гуардиола в Англия), сегашната и близка цел е класиране на полуфиналите на ШЛ.

Пеп най-накрая реши проблемите на Сити в отбраната, задълбочени от тежката травма на левия бек Бенжамен Менди при започване на сезона. С идването на Емерик Лапорт като че ли бе уцелен точният сътрудник в центъра на защитата за възродения Николас Отаменди, който се любува на най-хубавия сезон в своята кариера. „ Небесносините” в този момент са освен топреализатори в ПЛ (88 гола), а и най-непробиваемите (21 получени гола) – достижение и на  Чики Бегиристайн. За това спомага и закупеният предишното лято от Бенфика с рекордна за вратар сума от 40 млн. евро Едерсон, трансформирал се в същинска цитадела и предиздвикал всички да не помнят за неуспеха на Клаудио Браво в предходната спортна година.

Така Сити наподобява по-добре комплектуваният тим за класиране на полуфиналите в ШЛ и в случай че Ливърпул не успее да употребява домакинското си преимущество в първата среща пред вълшебния в европейските вечери „ Анфийлд”, отборът на Гуардиола евентуално ще се приближи към реализиране на фантазията си за завладяване на континенталния връх.
Горка Перес и Хуан Иригойен, „ Ел Паис”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР