НАП издирва хиляди добросъвестни собственици на втори дом в курортните

...
НАП издирва хиляди добросъвестни собственици на втори дом в курортните
Коментари Харесай

НАП издирва собственици на „втори” дом, за да им върне пари

НАП търси хиляди добросъвестни притежатели на „ втори ” дом в курортните комплекси, с цел да им върне надвзети суми. Причината е, че парцелите им са били обложени непозволено с по-висока ставка.

Затруднението на общините идва от измененията в Закона за локалните налози и такси, признати през есента на 2018 година Те плануват парцели, които се намират в курортните обитаеми места и не са главно жилище, да се таксуват с по-висока ставка. Целта е повече притежатели на ваканционни парцели да заплащат налог върху получените от наем приходи.

Промените влязоха в действие от началото на 2019 година и се отнасят до „ втори ” парцел, който не е регистриран по Закона за туризма – жилища в хотели или жилища, ситуирани в над 140 български курорта.

За тях общинските препоръки трябваше да гласоподават по-висок налог здания - от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за парцелите, ситуирани в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за парцелите в останалите обитаеми места, избрани като курорти. За съпоставяне - ставката за жилищата в останалите обитаеми места в страната е в границите на сред 0,1 до 4,5 на хиляда. В началото на април Конституционният съд анулира по-високия заможен налог в курортите, което докара до нуждата от всеобщо връщане на пари от общините.

„ В момента цялата приходна администрация е ангажирана да преизчислява налозите и да кани жителите човек по човек, с цел да си получат надвнесените пари по банков път “, сподели кметът на общината и заместник-шеф в сдружението на общините Донка Михайлова, представен от вестник „ Монитор ”. Експерти по локални налози разясниха, че има вид, в случай че жителите имат други отговорности, разликата да бъде приспадната. Но тези налози не могат да бъдат приспаднати от бъдещи вземания, гласи Законът за локалните налози и такси. Експертите в общините мъчно откриват притежателите на парцелите. Това основава безпорядък освен за администрациите, само че и за изрядните платци, които би трябвало да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР