Нановлакната в последно време намират редица приложения, вариращи от превръзки

...
Нановлакната в последно време намират редица приложения, вариращи от превръзки
Коментари Харесай

Учени почерпиха вдъхновение от копринената буба за по-бърз и прост метод за производство на нановлакна


Нановлакната напоследък намират редица приложения, вариращи от превръзки за рани до въздушни филтри и високоякостни композитни материали. Учени от Китай са създали по-бърз и по-прост способ за произвеждане им, черпейки ентусиазъм от копринената буба, написа " Нано летърс ". 

Според създателите на проучването от университета на Съчуан съществуващите способи за произвеждане на нановлакна като електропредене (електроспининг) са или комплицирани и мудни, или водят до формиране на некачествени влакна.

За съпоставяне - копринената буба създава бързо и елементарно свои лични висококачествени свръхтънки копринени нишки. За задачата тя просто отделя лепкавата си слюнка върху дадена повърхнина. След това копринената буба издърпва главата си обратно, като изтегля слюнката в дълга нишка. Учените от Китай са съумели да възпроизведат този развой в техника, наречена MAG предене (microadhesion-guided spinning). 

Техниката включва притискането на набор от микроигли към парче дунапрен, напоено с разтвор на полиетиленов оксид, и изтеглянето им назад. Когато се изтегля, всяка микроигла издърпва тънка нишка от полимера от гъбата. Нишките изсъхват бързо, след което могат да бъдат отрязани и употребявани.

Чрез подражаване на другите способи, по които копринената буба движи главата си, когато създава своите копринени нишки, също така е допустимо да се основат разнообразни типове нановлакна посредством техниката на предене, създадена от китайските учени. Всъщност, откривателите са открили, че според от типа на нужните нановлакна, наборът от микроигли не постоянно е нужен, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР