Наноинженери от Калифорнийския университет са разработили „подходяща за носене микромрежа“,

...
Наноинженери от Калифорнийския университет са разработили „подходяща за носене микромрежа“,
Коментари Харесай

"Умна" тениска произвежда ток, докато се потим с нея

Наноинженери от Калифорнийския университет са създали „ подобаваща за носене микромрежа “, която събира и съхранява сила от човешкото тяло.

Изобретението се състои се от три съществени елементи: биогоривни кафези, които вършат реакция с потта; трибоелектрични генератори, задвижвани от придвижване и суперкондензатори, съхраняващи създадената по двата метода сила. Всички елементи са гъвкави, миещи се и могат да бъдат прикрепяни върху облеклата.

Така, до момента в който тичаме в парка, освен поддържаме тонуса си, само че и можем да създаден сила, която по-късно да се употребява за разнообразни цели.

„ Прилагаме концепцията на микромрежата, с цел да създадем подобаващи за носене системи, които се зареждат стабилно, надеждно и без значение “, споделя съавторът на изобретението доктор Лу Ин.

„ Точно както градската електроснабдителна мрежа интегрира многообразие от възобновими енергийни източници като вятър и слънчева сила, " носещата се микромрежа " интегрира устройства, които събират сила от разнообразни елементи на тялото като пот и придвижване “, добавя той.

Тениската е тествана от доброволци по време на 30-минутни сесии, които се състоят от 10 минути тичане или каране на колело, последвани от 20 минути отмора. Прототипът без проблем зарежда дребен електронен часовник.

Как работи изобретението?

В клетките на биогоривата има ензими, които провокират замяна на електрони сред лактатни и кислородни молекули в човешката пот за генериране на електричество.

Трибоелектричните генератори са направени от негативно зареден материал, сложени върху предмишниците и позитивно зареден материал, подложен в профил на торса. Докато ръцете се люлеят към торса по време на вървене или тичане, противоположно заредените материали се търкат и генерират електричество.

За да може системата да зарежда устройства, тези противоположни напрежения би трябвало да се комбинират и контролират до едно устойчиво напрежение. Тук на помощ идват суперкондензаторите, които заемат ролята на контейнер, който краткотрайно съхранява силата от двата източника и може да я освободи при нужда.

Инженерите съпоставят устройството с водоснабдителна система: „ Представете си, че клетките с биогорива са като постепенно течащ кран, а трибоелектрическите генератори са като маркуч, който изпуска струи вода. Суперкондензаторите са резервоарът, от който се захранват”.



Всички елементи са свързани с гъвкави връзки, които също са прикрепени върху ризата и са изолирани с водоустойчиво покритие.

Конкретно създадената микромрежа е потребна за спортисти, само че откривателите работят и върху други дизайни, които могат да събират сила, до момента в който работим в офиса или се разхождаме.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР