Наночастиците, които днес се добавят към много хранителни и козметични

...
Наночастиците, които днес се добавят към много хранителни и козметични
Коментари Харесай

Наночастиците: невидимите убийци в храната и козметиката

Наночастиците, които през днешния ден се прибавят към доста хранителни и козметични артикули за възстановяване на техните потребителски качества, съставляват действителна опасност за здравето и живота, защото се натрупват в човешките кафези и органи. До този извод стигна интернационална група от учени, която разгласява резултатите от своите проучвания в списание „ Nature Communications ".

Нанотехнологиите трансформират всекидневието. Благодарение на тях лекарите към този момент могат да лекуват по-ефективно доста болести, а инженерите са основали материали, които са 100 пъти по-здрави от стоманата, акумулатори, които устоят 10 пъти по-дълго, или слънчеви панели, които създават два пъти повече сила. Да не приказваме за прелестните артикули за грижа за кожата, самопочистващите се коли и други нововъведения, които по-рано се срещаха единствено във фантастичните филми, а в този момент са действителност.

Много модерни технологии включват потреблението на наноматериали в производството на храни, козметика и облекло. Използването на тези материали обаче не е лимитирано от закона и те не са упоменати в описите на съставките. Това е притеснително за учените, защото наноматериалите, които могат да обхванат в човешките кафези, могат да бъдат доста рискови.

Изследователи от Финландия, Холандия, Чехия, Англия, Индия и Испания са обединили напъните си, с цел да проследят по какъв начин навлизат питателните наночастици в питателните вериги. За задачата те създали сензитивен способ за разкриване и следене на златни наночастици по цялата водна хранителна верига, от микроорганизми до риби, което е главният източник на храна в доста страни.

„ Открихме, че наноматериалите се свързват в забележителна степен с микроорганизми, които хранят по-големи животни и в последна сметка могат да влязат в нашата хранителна верига ", съобщи водещият създател доктор Фазел Моник в известие за пресата от Университета на Източна Финландия. „ Веднъж попаднали в тялото, наночастиците трансформират формата и размера си и се трансформират в по-опасни форми, които елементарно проникват в клетките. Установихме, че наноматериалите са склонни да се натрупват в разнообразни органи, изключително в мозъка. "

Според откривателите количеството наноматериали в организма като цяло или в обособени органи е доста мъчно да се мери посредством общоприети способи, тъй че към момента не е допустимо да се основат подобаващи стандарти за сигурност.

„ Може би към този момент употребявате наноматериали в храната, облеклото, козметичните си артикули, само че към момента не знаете за това, тъй като те са доста дребни и ние просто не можем да ги измерим ", споделя доктор Моник. „ Но хората имат право да знаят какво купуват и употребяват. Това е световен проблем, който изисква световно решение. Все още има доста въпроси, на които би трябвало да се отговори по отношение на наноматериалите: те безвредни ли са за нас и за околната среда, където се откриват, откакто приключим с потреблението им, и по какъв начин можем да оценим вероятния риск ".

Авторите акцентират значимата роля на учените посредством своите проучвания да подкрепят основателите на политики да вкарат по-строги правила за потреблението на наноматериали и нанотехнологии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР