Намираме се в период на най-голяма активност на кърлежите в

...
Намираме се в период на най-голяма активност на кърлежите в
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди за голяма опасност!

Намираме се в интервал на най-голяма интензивност на кърлежите в тревните площи. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев по отношение на пиковата интензивност на кърлежите напролет, заплахата от ухапванията и вероятните затруднения, съобщи Блиц. 

``
реклама

„ В края на май и месец юни е интервалът, в който има най-голяма интензивност на кърлежите по тревните площи. Съчетанието на високи дневни температури с влага от честите превалявания подтикват разпространяването на кърлежите по растителността “, разясни той.

„ За да няма кърлежи или да се понижи техният брой в парковете и междублоковите пространства в огромните население места, би трябвало да се подхващат ограничения “, добави проф. Кантарджиев. „ Първо за постоянно окосяване на тревите. Второ за неведнъж следено напръскване със средства за дезакаризация. Най-важното е Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да правят инспекция след ограниченията за напръскване, дали в действителност броят на кърлежите е понижен или е достигнал до броя, изискван от инструктивните документи. Не се ли направи инспекция - надзор на качеството на осъществените ограничения по дезакаризация, унищожаването на кърлежите в парковите и междублоковите пространства е с ниска успеваемост “, разяснява още Кантарджиев.

„ Буди съществени подозрения фактът, че след многократни пръскания едно дете в Южния парк, в центъра на парка към шадравана, попадайки в шубраци, сътрудник в една от столичните лечебни заведения изважда от главата му повече от 50 ларви на кърлежи от рода иксодес, тези които придвижват и лаймската болест “, разясни проф. Кантарджиев.

Той регистрира, че предишния понеделник в кабинета му са постъпили 78 души с кърлежи, най-много деца. „ Във вторник бяха към този момент 84. В сряда бяха 93 души “, уточни той, като добави, че и през тази седмица има към 80 визити на ден от хора нахапани от кърлежи.

„ Моето мнение е, че свалените кърлежи няма потребност да бъдат изследвани микробиологично за носители на лаймска болест. Първо, тъй като неналичието на лаймска болест не изключва заразяването на човек и второ съществуването в кърлежа на лаймска болест не е несъмнено, че тя ще се развие в индивида. Няма смисъл да се изследват кърлежи за носители на лаймска болест “, означи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР