Намираме се в един пълен хаос, административни неуредици в следствие

...
Намираме се в един пълен хаос, административни неуредици в следствие
Коментари Харесай

Пари има, кино няма: Защо български филми са поставени на трупчета?

Намираме се в един цялостен безпорядък, административни неуредици в резултат на преждевременно признатия нов Закон за филмовата промишленост, който се оказа, че не работи, тъй като опонира на правилника. Това сподели режисьорът Драгомир Шолев в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той дефинира като абсурд обстоятелството, че откакто е бил повишен бюджетът за кино, Националният кино център всяка година връща пари в бюджета. " Не тъй като киното няма потребност от пари, а тъй като в резултат на тези административни неуредици НФЦ не може да ги усвои. Проблемът на културата не е, че няма пари, а че те не могат да бъдат усвоени “, изясни Драгомир Шолев.  

По думите му няма воля Министерство на културата да реши този проблем и причина за това са непрекъснатите смени в управлението. Нещо повече – проблемите се натрупват. " НФЦ връща пари, в това време на хартия ги дава, т.е. не престават да се организират състезания, печелят се състезания. В разследване на тези неуредици всяка извършена сесия се апелира от един или различен неудовлетворен и съдът бави. 17 кино лентата са сложени " на трупчета “ в съда. НФЦ ще задлъжнее “, изясни казуса режисьорът.  

Погледите сега са ориентирани към новия министър, съобщи Драгомир Шолев. " Той би трябвало да има волята за смяна и принадлежности, с които да позволи този проблем “, акцентира той.  

Изпълнителният шеф на НФЦ Петър Тодоров разясни, че правилникът, който би трябвало да подкрепя използването на закона, опонира на самия закон. " И то тъкмо в частта, в която се дефинира крайното класиране на плановете. Не е написано до дъно ясна процедурата, макар че има решение на Апелативен съд – София за това, че процедурата, която прилагаме сега, е вярна. Все още има хора, които го четат по друг метод, и на база това съображение вземат решение да апелират резултатите от сесията и комисиите “, изясни Тодоров.   

Той разгласи, че ще НФЦ ще предприеме ограничения за авансово осъществяване на заповедите, с цел да не могат да бъдат спирани плановете и връщани средства в бюджета. " Всъщност сме подхванали ограничения за изглаждане на несъгласията сред закона и правилника. Те са входирани в Министерство на културата, напълно скоро ще бъдат качени за публично разискване и мощно се надявам, че до месец-два това друго тълкувание на правилника ще отпадне като претекст за обжалване “, добави Петър Тодоров.  

Той съобщи, че от първия му ден като изпълнителен шеф от февруари 2022 година се пробва да внесе въпросните промени, само че поради честите смени в Министерство на културата и екипите на министъра процесът не може да бъде доведен до дъно.  

Режисьорът Зорница София разяснява, че разминаванията сред закона и правилника разрешава на отхвърлените участници в състезанията редовно да блокират сесиите. Самата тя има блокиран план, спечелил конкурсната сесия през юни. " Това са към 15 милиона лв.. В един филм приблизително работят към 100 индивида. 18 спрени кино лентата значи 1800 неработещи индивида и техните фамилии, които страдат от този произвол. Най-безобразното е, че има едни непрекъснати лица, които блокират сесиите “, уточни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР