Намирам на бюрото си казус, който служебното правителство не е

...
Намирам на бюрото си казус, който служебното правителство не е
Коментари Харесай

Караджов с нов проект за тунела под Шипка и винетка за тирове за второкласната мрежа

Намирам на бюрото си проблем, който служебното държавно управление не е съумяло да реши. Поръчвани са треви, трасета, само че автомагистрала " Хемус " не е поръчвана .

Това разяснява Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районно развиване и благоустройството пред Българска национална телевизия. По част от трасето на автомагистралата не е започвала работа, осъществени са работи единствено по 4 и 5 лот , а там даже няма план. Каквото и да е направено, е направено без позволение на градеж. Незаконно е, само че със силата си на министър въздържам контролния орган да отиде да го откри, тъй като това е народен обект и не мога да работя бързо и безконтролно и би трябвало да съм деликатен , изясни той.
 Гроздан Караджов попълня досиетата на огромните пътни градежи
Гроздан Караджов попълня досиетата на огромните пътни градежи

Изненадата – планът за тунел под Шипка е за двулентов път

Ако желаеме да разплетем целия проблем до дъно, без решение на Народно събрание и даже закон - няма да се оправим. Няма по какъв начин да накараме работещите в " Автомагистрали " АД, министърът и АПИ да продължат да подписват документи , в които " по магичен метод доставките на материали и наемът на строителна техника се трансформират и прераждат в приключени сектори на автомагистрала ". Това би трябвало да бъде поднесено на Народното събрание и той да отсъди и да реши, безапелационен е той.

Целта е договорите да са същински и фактически. Закон за обществените поръчки ще се съблюдава прецизно и ще има финансова дисциплинираност, сподели Караджов. Той даде образец с цялата права Ботевград - Видин и цялата права 240 км на автомагистрала " Хемус ", които са контрактувани по инхаус поръчки. По думите му - точно там не върви работата, а по Закон за обществените поръчки се извършва крайният период. Има контракти с изтичащи гаранции, тук-там са дадени застраховки - излиза 1/10 от сумата или с изтичащ период, държавният интерес не е предпазен, уточни министърът.

1.3 милиарда лв. в задатък са преведени за част от трасетата , сподели още Караджов. По думите му парите били с претекст да се купят материали на по ниски цени, с цел да не ги вдигне пазарът, а към този момент стартират да се получават писма в АПИ, че цените нарастват и те желаят индексация.

Държавата няма отговорности към компании, има единствено настоящи отговорности по актувани обекти , заявява Гроздан Караджов. За настоящ ремонт и поддръжка срокът е продължен до 30 дни, има сериозна сума, а министърът е удовлетворен от поддръжката и компаниите.

АПИ и министърът ще вършат и цялостна инспекция на правата на Калотина - тъй че целият сектор да е безвреден - маркировка, знаци, път, заяви още Гроздан Караджов.

За 4-годишната стратегия за възобновяване на републиканската пътна мрежа - ще се стартира с най-разрушените пътища , само че пътищата би трябвало да са с положително качество на пътната настилка, положително сцепление, хоризонтална, отвесна маркировка, знаци в изрядно положение, наподобяващи на тези в Централна Европа, безапелационен е Гроздан Караджов.

Сега има бюджет, ще забележим АПИ какво ще направи, само че ръката ми ще е корава, сподели министърът. След две седмици ще е ясно какъв ще е бюджетът.

Винетки

Към 100 млн. лева са загубите от нарушавания с винетките, изключително при камионите в интервала на лятото , заяви още Караджов. Втората неправда е, че всички плащаме винетки, а товарните камиони не заплащат за второкласна и третокласна пътна мрежа, а я унищожават .

Затова второкласните пътища ще бъдат включени в приходите на тол системата . За задачата първо ще има среща с браншовите организации и от първия ден на второ тримесечие - 1 април, този обсег се чака да бъде включен, уточни Гроздан Караджов.

ВиК

Той разяснява и сметките за ток на ВиК-дружествата, в случай че през днешния ден се подпишат балансите - те ще са всеобщо на загуба, единствено 3-4 от тях могат да са на плюс . На този въпрос Караджов е реагирал като на пожар. С вицепремиера Асен Василев е открито решение на въпроса - сдруженията от ВиК бранша ще получат отплата за цената на тока в размер на 80 млн. лева до края на януари, разгласи той.

Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и МЕ пък ще проведат среща, на която ще се реши къде да се слагат ВиК сдруженията, тъй че да пазарят от контролирания пазар , защото става дума за " човешко право - водата ". Оттук-нататък и форевър, най-малко за идващите 5 години , разгласи министърът.

Общините

В общо единодушие с Министерство на финансите се започва общ Фонд за районно развиване, с който общините ще могат да показват цялостни планове за благоустройство, задачата да се координира ВиК, трасета, табелки, парапети. В него ще има 1 милиарда лв. за такива планове, те ще са от налозите на хората, които ще се връщат към хората , сподели Караджов. Другата седмица ще има взаимно писмо Министерство на регионалното развитие и МФ, с цел да се изискат предложенията на кметовете. В Плана за възобновяване и развиване Министерство на регионалното развитие има планове и те са утвърдени - първо ще се конструират дребните планове в ощетените райони.

Министърът самичък пожела да разяснява тунела на Шипка и разгласи, че счита да приключи плана още през днешния ден и да се разпореди нов план - със същия габарит да мине през планината и да продължи на юг.

За плана на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле Гроздан Караджов добави, че няма да се мине през трасето, което заплашва природата . Ако се съобразим с всичко, ще би трябвало 2-3 година да се строят уреди към съществуващия път, с цел да се обезпечи прекосяването на животни, две години би трябвало да строя проходи на еленчета и катерички, разберете ме ..., прикани Караджов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР