Намесата на изкуствения интелект в програмирането става все по-осезаема(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Изкуствен интелект пише код срещу $100 годишно


Намесата на изкуствения разсъдък в програмирането става все по-осезаема
(снимка: CC0 Public Domain)

Един относително нов програмен продукт с изкуствен интелект , който оказва помощ на програмистите да пишат код, набира бързо известност. Copilot е разработка на компанията OpenAI – същата, която сътвори нашумелия AI чатбот ChatGPT – и е наличен от уеб ресурса GitHub.

Във вторник Microsoft направи изказване за да ускори доверието на вложителите в залога на компанията върху генеративните AI принадлежности, даже когато икономическата турбуленция кара клиентите да ревизират деликатно цената на разноските за облака. Изпълнителният шеф Сатя Надела разгласи доста нарастване на броя на потребителите на софтуера, който оказва помощ на програмистите да пишат код по-бързо.

Copilot стана наличен за необятен кръг програмисти през юни предходната година и единствено за месец броят на потребителите му доближи 400 хиляди души. Сега аудиторията на AI софтуера към този момент доближава милион души, заяви Сатя Надела, представен от Ройтерс.

Ръстът в потреблението на Copilot допуска, че хората са подготвени да заплащат за потребление на генеративен AI – технология, която може да сътвори истинска и смислена прозаичност, изображения или даже компютърен код след проучване на огромни размери от данни в една или друга област.
още по темата
Copilot безусловно споделя на програмистите какъв какъв код да напишат. Според статистика на портала GitHub, който е благосъстоятелност на Microsoft, технологията разрешава на програмистите да основават до 35-40% от файловия код в автоматизиран режим. Абонаментът за AI софтуера коства $100 годишно за самостоятелни консуматори, само че инструментът може да се употребява и с корпоративен акаунт.

Междувременно Microsoft разгласи, че има намерение да направи многомилиардни вложения в създаване на суперкомпютри и облачна поддръжка за стартъпа OpenAI, който към този момент се популяризира с Copilot и добилия „ вирусна ” известност чатбот ChatGPT. Освен есета и лирика, ChatGPT също може да написа код, въпреки и не постоянно верен. Microsoft даде обещание да направи бота наличен в облачните си услуги.

Намерението на Microsoft да употребява ChatGPT в търсачката Bing съставлява сериозна опасност за господството на Гугъл на този пазар. Интернет колосът към този момент работи върху лични принадлежности с изкуствен интелект, с цел да отговори на предизвикването.

По думите на Сатя Надела, Azure OpenAI, който обезпечава достъп до технологиите на AI разработчика в облака на Microsoft, към този момент е привлякъл 200 клиенти, в това число добре известната одиторска компания KPMG и новинарската организация Al Jazeera.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР