Намереното от учените червило от бронзовата епоха с наситен червен

...
Намереното от учените червило от бронзовата епоха с наситен червен
Коментари Харесай

3700-годишно червено червило: Най-старото откривано някога

Намереното от учените червило от бронзовата ера с кондензиран червен цвят е намерено в Иран, което навежда на мисълта, че античните иранци може да са очертавали устните си още през второто хилядолетие пр.н.е.

Боята за устни се съдържала в дребен, богато декориран флакон от хлорит, който бил открит в региона на Джирофт, Югоизточен Иран през 2001 година Скорошно радиовъглеродно датиране разкри, че е било направено някъде сред 1936 и 1687 година прочие н. е., което би го направило „ евентуално най-ранното червило, аналитично регистрирано “, рапортува екипът зад находката в своя вестник.

Researchers say that a small vial of deep red paste found in Iran’s Jiroft region is likely an ancient tube of lipstick.
— Smithsonian Magazine (@SmithsonianMag)
Колкото и впечатляващо да звучи да бъде открит грим на съвсем четири хилядолетия, откривателите прибавят, че напредналата възраст на червилото не е чак толкоз изненадваща, „ като се има поради дългогодишната, добре известна техническа и естетическа традиция в козметологията в античен Иран “.

Фон дьо тените, сенките за очи и черните моливи за очи са били намирани и преди в античния Близък изток и Египет. Въпреки това наситените червени пигменти като тези в червилата не са били срещани до момента.

Химическият разбор на останалото наличие във флакона, който към този момент наподобява на тънък виолетов прахуляк, разкри, че съдържа най-вече хематит, прочут с интензивния си червен цвят, потъмнял от манганит и браунит и цялостен със следи от галенит, англезит и други органични субстанции. Растителните нишки участват и в архаичните козметични смеси, евентуално поради техните ароматни свойства, които може да са били употребявани за ароматизиране на червилото.



Изследователите също по този начин идентифицираха кварцови частици от надробен пясък или кристали, които съгласно тях може да са били включени, с цел да прибавят малко искра - макар че доста по-малко блестящо е обяснението, че кварцът се е отлепил от разлагащия се резервоар.

Блестяща или не, сместа „ има поразителна аналогия с рецептите за актуалните червила “, пишат създателите на проучването. Изглежда, че на козметолозите от античен Иран не са им били непознати актуалните средства за подобряването на външния тип.

Самият флакон е комплицирано декориран с фини сечения и е „ друг от всеки различен сходен обект, прочут досега “. Поради това и необикновеното му наличие, откривателите пишат, че то „ поддържа концепцията за това, че козметичните артикули в антични времена са били брандирани и търгувани в общоприети типове опаковки със характерни форми, позволяващи лесна образна идентификация “, какъвто е казусът със актуалната козметика и парфюми.

Starożytna czerwona szminka znaleziona w fiolce sprzed 4000 lat odkrytej w Iranie

Red Lipstick Found in 4,000-Year-Old Vial Unearthed in Iran przez
— Ewa Mika (@EwaMika7)
Въпреки че не е допустимо да се знае кой е производителят и носещият червилото, находката въпреки всичко предлага известна визия за това какво е представлявала постоянно подценяваната козметична промишленост от бронзовата ера.

Авторът на проучването професор Масимо Видале сподели пред списание Smithsonian: „ Това е бил безценен израз на разкош, който изиграл решаваща роля при оформянето на общественото взаимоотношение в йерархиите на ранните градове. “

Изследването е оповестено в списание.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР