Намеренията на Русия по отношение на Запорожката АЕЦ будят сериозни

...
Намеренията на Русия по отношение на Запорожката АЕЦ будят сериозни
Коментари Харесай

Киев: Във всеки момент в Запорожката АЕЦ може да избухне взрив

Намеренията на Русия във връзка с Запорожката АЕЦ будят съществени опасения, съобщи украинският министър на енергетиката Герман Галущенко, представен от Politico и Униан.

Галущенко отбелязва, че окупаторите изцяло са изолирали украинската страна от мониторинга на обстановката в централата – заради това от украинското енергийно министерство считат, че във всеки един миг в централата може да избухне гърмеж.

" Може се взриви във всеки миг, просто не знаем по кое време. Руснаците изцяло ни изключиха от системите за мониторинг на сигурността. Разчитаме на нашето военно разузнаване и на специалистите на МААЕ. Но нямаме надзор над централата и това буди паника. " — уточни министърът.

Той подсети, че Украйна неведнъж е предупреждавала интернационалната общественост за евентуалните рискове, свързани с окупирането на Запорожката АЕЦ от Русия. Галущенко означи, че разрушаването на Каховското водохранилище демонстрира, че Москва е подготвена да рискува живота на мирни хора в името на своите политически и военни цели.

" Никой не ни вярваше, че Русия може да взриви язовира. А вижте какво стана. Запорожката АЕЦ постоянно е в центъра на вниманието, Русия до момента не е осъдена. Не са прилагани никакви наказания срещу атомната ѝ енергетика. " — акцентира той.

Министърът добави, че украинските сили постепенно напредват в Запорожка област и управляващите в Киев се притесняват, че руснаците може да подхващат измама в атомната централа, с цел да спрат контранастъплението.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР