Намерението на Община Варна да тегли заеми в размер на

...
Намерението на Община Варна да тегли заеми в размер на
Коментари Харесай

След бурни дебати съветниците приеха Община Варна да тегли заем от близо 73 млн.лв.

Намерението на Община Варна да тегли заеми в размер на 73 млн. лева провокира бурни диспути и дълги изявления в зала Пленарна на Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .
Въпреки множеството изявления в поддръжка и отричане на дълга, съветниците одобриха да бъдат теглени въпросните средства.
Припомняме, че със средствата в размер на близо 73 млн.лв. ще бъдат финансирани редица инфраструктурни обекти във Варна. Почти половината пари от новия заем ще отидат за довършването на бул. "Васил Левски ". Останалата част от сумата ще е за пробива на бул. "Сливница ", за плановете "Естетизация и рационализация на градската среда ", втората фаза на "Интегриран градски превоз ", доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци " и въвеждането на "синя зона ".

Преди да се стигне до гласуването общинския консултант Борислав Гуцанов съобщи:

"В момента се вкарва за разглеждане в края на годината да гласуваме заем от близо 73 млн.лв. Има стратегия Флаг, която е мостово финансиране. Ако се махне това, заема е над 55 млн. Колко въпроса би трябвало да се зададат с цел да се допусне подобен заем и толкоз ли елементарно ще го гласуваме? В момента дългът на общината е 61 млн.лв. Сумарно отиваме на 134 млн.лв. заем на общината. Това е 50% от действителния бюджет на Варна. Ние сме на лимита. Тази сума в случай че се вкара в стопанската система какъв брой работни места ще се открият? Става въпрос за големи суми. По точка "Интегриран градски превоз " някой разбра ли приключила ли е първата фаза? Не беше ли смешно и обидно това, което се е случило на комисията по транспорт-обясненията на шефа на плана Биляна Якова. Може ли някой да повярва, че всичко е наред с първата фаза? Кое е изпълнено? Или да задам въпроса за какво са запорирани сметките на "Градски превоз " и ние като принципал осведомени ли сме? И ще гласуваме още 20 млн.лв. за втора фаза? Трябва да се знае всеки един лев къде ще отиде от тези пет заема и дали това са единствените принадлежности? Къде има такива такси-подигравате ли се с общинския съвет?. Проектите са значими и са значими и отлично, че се откриха тези пари от страната. Защото е било огромна борба да дойдат. Но пътят към пъкъла е посипан с положителни планове. ", сподели Гуцанов. 

От администрацията на кмета обясниха следното: "Реализирането на плановете по европейските фондове основава не малко компликации, те би трябвало да бъдат разплащани в определин периоди. Към 2013 година община Варна показа своя доклад за дълга и отчетохме 63 млн.лв. През тези години до този миг общината е изплащала от своите бюджети главници и лихви към поети заеми към този интервал. По прогноза към сегашния миг ние ще приключим с налични заеми от 53 млн.лв., т.е. имаме понижение по отношение на началото на програмния интервал. От показаните материали и разбори да поемането на новия дълг са показани параметри, които са оптимални по закона за общинския дълг. Това са лихвени проценти и такси в избрани граници. Когато обявим процедурата ще търсим банки, които да ни предложат най-ниският лихвен %. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР