Намерението да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3

...
Намерението да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3
Коментари Харесай

Димитър Радев: Нужно е затягане на монетарната и фискалната политики, за да преборим инфлацията

Намерението да се задържи бюджетният недостиг в границите на 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт е " стъпка в вярната посока ". В същото време съществуването на негативна разлика сред приходите и разноските на държавната хазна приказва за " продължаваща фискална агресия ", която не е фактор за ограничение на инфлацията, а тъкмо противоположното. Изключително значимо е да се работи за синхронизиране на фискалните и паричните условия. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция шефът на Българската национална банка Димитър Радев в първото си изявление, откакто бе избран отново на поста. Той продължава да счита 1 януари 2025 година за целева дата за приемане на еврото.

В изявлението Радев приказва за настоящите провокации пред Българска народна банка и стопанската система на България, процеса на влизане на страната ни в еврозоната, за групите от ограничения, подхванати в последните месеци за ограничение на кредитния растеж, както и за това какво да бъде изобразено на българските евромонети.

Ръководителят на централната банка разгласи, че на последното си съвещание Управителният съвет на Българска народна банка е взел решение да " бъде заимствуван дизайнът на актуалните разменни монети, което ще обезпечи последователност в употребяваните парични знаци ". Това значи, че върху евромонетите ще бъдат непокътнати облиците на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис " БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ". Освен това се планува думата " стотинки " също да бъде непокътната при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР